Zes ton cocaïne onderschept in Colombia
Archiefbeeld. Foto: EdA

In Colombia is meer dan zes ton cocaïne in beslag genomen, een van de grootste drugsvangsten in de geschiedenis van het land. De drugs waren bestemd voor Spanje. Dat maakten de autoriteiten zondag bekend.

De drugs zijn onderschept in Barranquilla en hadden de haven van Algésiras in Spanje als bestemming, zo blijkt uit een persbericht van de nationale politie. In totaal gaat het om 6.134 kilogram cocaïne.

Volgens de minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, gaat het om de op twee na grootste drugsvangst ooit door de politie op Colombiaans grondgebied. “De drugs komen van het Golfkartel en andere organisaties die in het noorden en oosten van het land opereren”, aldus Villegas tijdens een persconferentie. Hij zei ook de waarde van de in beslag genomen drugs in Spanje op “meer dan 200 miljoen euro” is geschat.

De operatie vond vrijdagavond plaats, door agenten van de antidrugsbrigade in Barranquilla. Zij ontdekten de drugs in een container.

Het Golfkartel, geleid door Dairo Antonio Usuga, is opgericht door extreemrechtse paramilitairen die onder ex-president Alvaro Uribe werden gedemobiliseerd tussen 2003 en 2006. Colombia is de grootste producent van cocabladeren, basisbestanddeel van cocaïne, met 96.000 hectare aan plantages. Het land is ook de grootste producent van de drugs, met 646 ton in 2015 volgens cijfers van de VN.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in