Feyenoord-speler provoceert Ajax-fans en krijgt projectiel tegen hoofd geworpen

Feyenoord-speler Steven Berghuis heeft zondagmiddag in de felbevochten Klassieker tegen Ajax een bal hard tegen de thuisfans aangetrapt. Het zorgde uiteraard voor verhitte taferelen bij de fans van Ajax, die plastic bierbekertjes en projectielen allerhande richting Berghuis smeten. De Nederlandse international werd op het achterhoofd geraakt door de objecten én hield uiteindelijk een gele kaart over aan zijn akkiefietje met de supporters.

Het incident deed denken aan de manier waarop Anderlecht-middenvelder Steven Defour twee jaar geleden werd uitgesloten bij zijn terugkeer naar ex-club Standard. Defour werd geprovoceerd door de thuisfans, trapte een bal hard in de tribune en kreeg zo zijn tweede gele kaart.

Arrestaties in Rotterdam na verloren klassieker

Tijdens en na de klassieker heeft de Rotterdamse politie zondag ook enige tijd de handen vol gehad aan supporters die zich misdroegen. Drie relschoppers werden opgepakt, meldde een politiewoordvoerster. De sfeer onder de Feyenoord-fans was aanvankelijk juist uitbundig en gemoedelijk. Op het Stadhuisplein, waar het duel op een groot scherm te volgen was, liepen de gemoederen daarna hoog op.

De koploper in de Eredivisie kwam in de ArenA direct aan het begin van de wedstrijd op 1-0 achterstand. Agenten, journalisten en cameraploegen werden bekogeld met bier, vuurwerk en andere objecten. De mobiele eenheid werd ingezet en er werden extra agenten opgetrommeld.

“Door de inzet van politie te paard, de mobiele eenheid en het achter de hand houden van een waterkanon is de zaak in de kiem gesmoord”, aldus de woordvoerster. “Teleurstelling over de stand en de einduitslag is te begrijpen, maar het is absurd dat zoiets uitmondt in het gooien van vuurwerk en andere zaken. Dat is onacceptabel.” In de namiddag keerde de rust in het centrum weer terug.