Rivera wint Vlaanderens mooiste na zinderend slot, D’Hoore kent offday
Foto: BELGA

Coryn Rivera heeft de Ronde Van Vlaanderen gewonnen bij de vrouwen. De renster van won een spurt van een beperkte kopgroep nadat vier koplopers in het slot gevat werden. Lotte Kopecky eindige als eerste Belgische op een vijfde plaats, Jolien D’Hoore kende een offday. Rivera is de eerste Amerikaanse winnares van de Ronde, ze volgt op de erelijst de Britse Elizabeth ‘Lizzie’ Armitstead op.

De koers kende een lange aanloop. De eerste hellingen en kasseistroken brachten geen vuurwerk, integendeel. Op een zeldzame poging na waren er geen aanvallen te melden. Het was wachten op de Muur vooraleer de wedstrijd openbrak. Rozanne Slik (Sunweb) zorgde voor de eerste goede aanval. Ze kreeg 1’40”, maar na een tegenaanval van Elise Delzenne (Lotto Soudal) schoot het peloton in actie.

Ondertussen waren er al de eerste signalen dat Jolien D’Hoore (Wiggle) niet haar beste dag kende. De Belgische ging zelfs om drinkbussen en overlegde met ploegmaat Longo Borghini. Dat werd duidelijk toen de koers helemaal openbrak op de Kanarieberg. Een groep van 30 rensters ging ervan door, D’Hoore was niet mee.

Lotte Kopecky was wel mee, maar moest passen toen Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) aanging. Die kreeg Elisa Longo Borghini (Wiggle) en Kasia Niewadoma (WM3 Energie) en Annemiek van Vleuten (Orica) mee. Die vier reden kregen maximaal 35 seconden en leken stand te houden, maar in de slotkilometer kwam de achtervolgende groep aansluiten, we kregen een sprint met vijftien vrouwen. Rivera toonde zich daarin de snelste, voor Elvin en Blaak. Van Vleuten werd vierde, Kopecky knap vijfde.

Jolien D’hoore: “Ik had last aan mijn maag”

Jolien D’hoore moet nog even wachten op een overwinning in de ronde van Vlaanderen. Vandaag kon de Oost-Vlaamse toprenster op geen enkel moment een hoofdrol opeisen. De renster van Wiggle-High5 telde aan de streep een achterstand van meer dan vijf minuten en eindigde pas op de éénenzestigste plaats. “Ik wilde niet dat de ploeg zich voor mij voluit zou opofferen om dan uiteindelijk misschien vijfde te eindigen. Dit kon ik niet maken. Temeer we met Elisa Longo Borghini iemand in de ploeg hadden die echt wel kans maakte op de overwinning. Dat ze finaal niet kan standhouden in de vlucht met drie anderen, maakt het natuurlijk extra jammer. Maar een ander scenario voor mij zat er niet in.”

“Ik voelde me vandaag gewoon niet goed genoeg. Ik had geen power in de benen en heb dan maar snel de knop omgedraaid om voor de ploeg te werken” aldus Jolien D’hoore. “Met de ploeg hadden we vandaag twee plannen klaar. Eentje voor mij in de spurt en eentje met Elisa Longo Borghini in de ontsnapping. We hebben in de finale voluit op dit laatste plan gegokt. Ik heb ook nog geprobeerd om Claudia Lichtenberg terug te brengen omdat ik toch moest achtervolgen maar dat is niet gelukt” gaat Jolien D’hoore die denkt te weten waarom het niet naar behoren draaide.

“Ik had last van mijn maag en ik ben sinds de beklimming over de Muur water beginnen drinken omdat ik buikpijn kreeg. Ik weet niet wat er scheelt maar hoop dat het de komende dagen niet erger wordt”. Vrijdag vertrekt de meervoudige Belgische kampioene naar het WK op de piste in Hong Kong waar ze met Lotte Kopecky naar de wereldtitel dingt in de ploegkoers.

Rivera wint Vlaanderens mooiste na zinderend slot, D’Hoore kent offday
Lotte Kopecky (uiterst rechts) eindigde als vijfde. Foto: Marc Van Hecke

Lotte Kopecky: “Met pistetraining vijfde geëindigd in de Ronde”

Lotte Kopecky had vooraf voor een top 10-plaats willen tekenen. Even dacht de renster van Lotto Soudal Ladies te kunnen winnen toen ze met de achtervolgende groep op minder dan twee kilometer voor de streep de aansluiting met de vier leiders kon maken. Maar in deze eindspurt diende ze genoegen te nemen met de vijfde plaats. “Toen we de aansluiting maakten, hield ik me voor om het wiel van Cecchini te kiezen. Maar die bleef achteraan zitten terwijl de spurt zich op gang begon te trekken. Ik ben dan maar zelf beginnen opschuiven en op dat moment kwam Rivera me al voorbij. Ik kon niet de sprint rijden die ik voor ogen had” jammerde de Antwerpse.

“Eigenlijk mag ik niet ontgoocheld zijn. Ik ben éénentwintig en eindig vijfde in de Ronde. Dan moet ik wel tevreden zijn. Ik denk dat ik weinig fouten heb gemaakt. Ik zat telkens vooraan en kon me uit de wind positioneren” vertelde Kopecky die al meteen een volgend doel voor ogen houdt. Vrijdag vertrekt ze naar het WK op de piste in Hong Kong waar ze aan de zijde van Jolien D’hoore voluit mikt op de wereldtitel ploegkoers.

“In de aanloop naar dit WK trainde ik vorige week op de piste. Die voorbereiding leek dus nog niet eens zo slecht om een goede Ronde te rijden. Het parcours voor de Ronde ging ik al veel vroeger verkennen. Want die wereldtitel behalen is nu zoveel belangrijker. Bij de junioren was ik er al eens dichtbij, maar nu is het met Jolien echt een doel op zich om die regenboogtrui te pakken” aldus Kopecky. “Of de weg nu een hoofddoel wordt? Neen, ik wil weg en piste blijven combineren, zeker tot en met de Spelen van Tokio in 2020”.

Rivera wint Vlaanderens mooiste na zinderend slot, D’Hoore kent offday
Foto: © Jan De Meuleneir/ PHOTONEWS
Rivera wint Vlaanderens mooiste na zinderend slot, D’Hoore kent offday
Foto: BELGA

Uitslag:

1. Coryn Rivera (USA)

2. Gracie Elvin (AUS)

3. Chantal Blaak (NED)

4. Annemiek van Vleuten (NED)

5. Lotte Kopecky (BEL)

6. Elena Cecchini (ITA)

7. Rasa Leleivyte (LIT)

8. Katarzyna Niewiadoma (POL)

9. Janneke Ensing (NED)

10. Elisa Longo Borghini (ITA)

Rivera wint Vlaanderens mooiste na zinderend slot, D’Hoore kent offday