Sutherland juicht in de Ronde van Rioja
Foto: rr

Rory Sutherland (Movistar) heeft de Vuelta Ciclista a la Rioja (Spa/1.1) op zijn palmares gebracht. De Australïer soleerde naar de zege voor de Zwitser Michael Albasini (Orica-Scott) en Spanjaard en Movistar-ploegmaat José Joaquin Rojas.

In deze korte wedstrijd, amper 150,5 kilometer, kreeg de vroege vlucht weinig kansen. Negen renners (Carlos Barbero, Jonathan Castroviejo, Marc Soler, Michael Albasini, Justin Oien, Eduard Prades, Frederico Figueiredo, Edgar Pinto en Pabo Guerrero) wisten weg te rijden, maar meer dan 1:30 kregen ze nooit van het peloton en op 45 kilometer werden ze gegrepen.

Het sein voor enkele andere renners om hun kans te wagen: andermaal Barbero, Jose Joaquin Rojas, Rory Sutherland, Michael Albasini, Michael Hepburn, Damien Howson, Ruben Plaza, Robert Power, Svein Tuft, Diego Rubio, Albert Torres en Diego Milán. Meer dan een halve minuut gunde het peloton hen niet, maar het groepje zou voorop blijven al dunde het wel uit tot vijf stuks met Rojas, Sutherland, Albasini, Rubio en Torres. Een aanval van Sutherland loonde, Rojas toonde zich in het achtervolgend groepje de perfecte ploegmaat en de Australiër pakte de overwinning.

Het is nog maar de derde profzege voor de 35-jarige Australiër in zijn carrière die vooral een helpersrol vertolkt. De laatste keer dat hij mocht juichen was in 2012 met ritwinst in de USA Pro Cycling Challenge. Dat jaar toonde hij zich ook de sterkste in de openingsrit van de Ronde van Utah. Hij volgt op de erelijst Michael Matthews op.