Op de tekst van een tiental verkeersborden die zaterdagnacht zijn onthuld in de nieuwe voetgangerszone van Gent is een vervelende spelfout geslopen.

De bordjes moeten tussen 11 en 18 uur verkeer uit vijf drukke winkelstraten houden. Tijdens die periode moeten het winkelwandelstraten zijn. Na 18 uur, tot voor 11 uur, mogen bewoners, leveranciers en handelaars er wel in met hun voertuig, als ze een geldige vergunning hebben tenminste. Of is het een geldige ‘vergunnin’?

Bij mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) klinkt het dat de spelfout al doorgegeven is aan de aannemer die de borden plaatste en snel gecorrigeerd zal worden. Het gaat om iets meer dan 10 verkeersborden. Dit weekend worden in Gent 1.580 nieuwe verkeersborden geplaatst. Op andere borden met het woord ‘vergunning’ is geen spelfout in de tekst geslopen.

Overtredingen

Zaterdagavond om 22 uur werd gestart met het plaatsen van 1.500 nieuwe verkeersborden en het verwijderen van de oude borden. Zodra de borden onthuld zijn, geldt de nieuwe verkeerssituatie, maar in de praktijk worden de verbodsborden zondag massaal genegeerd. Onder meer aan de Sint-Jacobskerk, waar het nu verboden is de straat Ottogracht in te rijden, wordt de signalisatie genegeerd. Ook aan de Bargiebrug, tussen de Noordstraat en de Phoenixstraat, begaan autobestuurders volop overtredingen.

‘Het circulatieplan gaat maandag om 6 uur in’, zegt woordvoerder Matto Langeraert van de Gentse lokale politie. ‘We willen dat de bestuurders de signalisatie nu al volgen, maar mensen die een route gewoon zijn letten er misschien nog niet op. Het circulatieplan zit ook nog niet in de gps’en. Vanaf morgen kan er geverbaliseerd worden.’

Gedoogperiode

Er is een gedoogperiode bij de start van het circulatieplan, zegt Hannelore Bonami van het kabinet van de Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw. ‘Aan de nieuwe verkeerssituaties, zoals de knippen aan de Ottogracht, Bargiebrug of Verlorenkost, geldt een gedoogperiode. Als je er één keer door rijdt zonder een vergunning, krijg je een waarschuwingsbrief. Binnen de vier werkdagen zou de waarschuwing in de bus moeten vallen. De tweede keer krijg je een GAS-boete.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in