Minstens twintig mensen zijn in een Pakistaans soefie-heiligdom gedood in wat veel weg heeft van rituele moorden. Dat melden de autoriteiten.

Het incident vond zaterdagavond plaats in de provincie Punjab.

De bewaarder van het heiligdom zou volgelingen één voor één hebben uitgenodigd in het Ali Mohammed Gujjar-schrijn. Hij en zijn drie kompanen gaven de slachtoffers volgens een getuige vervolgens een bedwelmende drank, kleedden hen uit en doodden hen met een dolk en knuppels.

‘Toen ze aankwamen, werden ze gefolterd en vermoord’, zegt de plaatselijke functionaris Liaqat Ali Chattha.

De daders konden opgepakt worden. De politie heeft een onderzoek ingesteld. De bewaarder, Abdul Waheed, dacht naar verluidt dat zijn slachtoffers hem wilden vermoorden. Volgens een politiebron lijkt de man mentaal labiel, of gaat het om een machtsstrijd in het heiligdom.

Het soefisme is een tolerante, mystieke stroming binnen de islam die door radicale groeperingen, zoals de taliban en IS, beschouwd wordt als ketters.

Bij een bomaanslag op een heiligdom van het soefisme zijn vorige maand in het zuiden van Pakistan nog 72 doden gevallen. De aanslag werd toen opgeëist door Islamitische Staat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in