‘Gibraltar is niet te koop’
Foto: REUTERS

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zegt dat ‘Gibraltar niet te koop is’ tijdens de Brexit-onderhandelingen. Dat doet hij in een reactie op de Europese ontwerprichtlijnen voor de onderhandelingen.

Na de Brexit ‘zal geen enkel akkoord tussen de EU en het VK van toepassing worden op het grondgebied van Gibraltar zonder een akkoord tussen het koninkrijk Spanje en het VK’, zo staat in het ontwerp dat Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk vrijdag presenteerde. Dat impliceert dat Madrid mogelijk de toetreding van Gibraltar aan de commerciële akkoorden die Groot-Brittannië onderhandelt met de EU kan blokkeren. De enclave van 30.000 inwoners, die Spanje in 1713 afstond aan Groot-Brittannië, vreest bovendien dat Madrid de soevereiniteit van Gibraltar opeist.

Johnson benadrukt in de Sunday Telegraph echter dat ‘het beleid van zijn overheid ongewijzigd en vastberaden blijft’. ‘De soevereiniteit van Gibraltar kan niet aangepast worden zonder de uitdrukkelijke toestemming van het Verenigd Koninkrijk en de mensen van Gibraltar’, aldus de buitenlandminister. ‘Het statuut van Gibraltar is onveranderd sinds 1713. Het is niet veranderd toen het VK zich bij de Europese Economische Gemeenschap in 1973 aansloot, toen Spanje nog geen lid was. Dit zou dus ook niets moeten veranderen.’

De regeringsleider van Gibraltar Fabian Picardo spreekt van een ‘slag in het gezicht voor de mensen van Gibraltar, die hevige voorstanders waren om in de EU de blijven’. In Gibraltar stemde 96 procent voor het ‘remain’-kamp. ‘Dit is oneerlijk en toont aan dat Spanje elke gelegenheid zal gebruiken om meer grip te krijgen op Gibraltar’. Bovendien is het volgens hem duidelijk dat Spanje de EU manipuleert, en noemt hij het voorstel van de Unie ‘discriminerend’ en ‘onnodig’.

In 2002 stemden de inwoners van Gibraltar tijdens een referendum nog tegen een gedeelde soevereiniteit met Spanje.