Nieuwe regels voor de anti-romeo-politie
Yogi Adityanath krijgt zoete snacks in Lucknow, vlak na zijn verkiezing tot Eerste Minister van de deelstaat Uttar Pradesh. De anti-Romeo ploegen zijn een van zijn eerste maatregelen. Foto: REUTERS

Romeo moet sterven! De Indiase politie wil vrouwen beschermen tegen geweld door flirtende mannen op straat af te schrikken. Het enige probleem: de ploegen vielen ook verliefde koppeltjes lastig.

In New Delhi bestonden ze al een tijdje: anti-Romeo ploegen. Dat zijn agenten die moeten patrouilleren bij pleinen, parken en de ingang van scholen voor meisjes. Op die manier wil de overheid de zogenaamde Romeo’s tegengaan: mannen die daar rondhangen en vrouwen lastigvallen.

Na een verkiezingsoverwinning van midden maart heeft de hindoenationalistische partij BJP nu ook honderden agenten ingezet in India’s grootste deelstaat, Uttar Pradesh. Het is één van de eerste beleidsdaden van de nieuwe eerste minister Yogi Adityanath, een priester en militant hindoe.

Volgens een lokale krant zouden al vele honderden jongeren (tijdelijk) zijn aangehouden. Wie niet aangeklaagd wordt, moet een verontschuldiging ondertekenen en mag na een paar uur naar huis. Ook verwittigt de politie de ouders. ‘Sommigen vertellen hun ouders dat ze naar de les zijn, maar hangen eigenlijk ergens anders rond’, vertelde politiechef Charu Nigam uit Gorakhpur. Hij heeft 16 mannen in zijn anti-Romeo patrouille.

Moraalpolitie

De ploegen waren nog maar pas gevormd toen de eerste excessen naar boven kwamen. In Ghaziabad werd een koppeltje in een park onder veel publiek vertoon opgepakt en enkele uren vastgehouden in het politiebureau. Een andere man werd door de politie meegenomen toen hij wachtte op zijn winkelende vrouw. Via sociale media geraken filmpjes over dit soort situaties nu snel verspreid.

Het versterkt de angst dat de agenten vooral een conservatieve moraalpolitie willen zijn. Eentje die bovendien geen duidelijke definitie kan geven van wat een ‘Romeo’ precies is. In Meerut wachtte een 19-jarige jongen een vriend op bij een universiteit. ‘Elke jongen op een fiets is voor ons een Romeo’, kreeg hij te horen. Toen de politie zijn vader opbelde, was die verbijsterd. ‘Het is niet aan de politie om meerderjarige jongens te zeggen waar ze wel of niet kunnen staan.’

Minister Adityanath heeft daarom een paar nieuwe, tot de verbeelding sprekende regels uitgevaardigd. Politieagenten mogen burgers niet meer kaalscheren of dwingen om op hun hurken te gaan knielen. Ze mogen hen niet dwingen om sit-ups te doen. Ze mogen niet discrimineren op basis van kaste of geloof. En ja mag koppeltjes niet om hun identiteitskaarten vragen of op andere manieren vernederen.

Donker kantje

Meisjesstudenten aan de universiteit van Lucknow waren vrij sceptisch over de ploegen. ‘Waarom denken ze alleen aan onze veiligheid als het verkiezingen zijn?’ Ook dr. Ranjani Kumari, een vrouwenactiviste, gelooft meer in training van de bestaande politiekorpsen. Die moeten vrouwen beter ontvangen als ze klacht komen indienen. Kumari: ‘de ploegen zijn een gimmick. We zijn niet in de 16e eeuw waarbij een man en vrouw geen handen mogen vasthouden.’

Er is nog een mogelijk duister kantje aan de anti-romeo’s. Een campagneadviseur van de BJP zag hen als de oplossing voor de ‘love jihad’. Daarmee verwijzen radicale hindoes naar moslimmannen die hindoevrouwen zouden willen verleiden en bekeren.

In Uttar Pradesh werden in 2015 35 27 misdaden tegen vrouwen geregistreerd, waaronder 3025 verkrachtigen.