VN : ‘Bouw nieuwe Israëlische nederzetting bedreigt vrede’
Israel wil nog meer nederzettingen bouwen op de Westelijke Jordaanover Foto: AP

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres reageert ‘teleurgesteld en bezorgd’ op de plannen voor de bouw van een volledig nieuwe nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. ‘De secretaris-generaal veroordeelt alle eenzijdige daden, zoals deze, die de vrede bedreigen en de tweestatenoplossing ondergraven’, zegt een woordvoerder.

Ook de Palestijnen veroordelen de beslissing en zeggen dat de regering daarmee elke poging om vrede te bereiken willen verhinderen. ‘Deze nieuwe escalatie toont de hardnekkigheid aan van de bezettingsregering om alle pogingen om het vredesproces herop te starten, tegen te werken’, zegt Yousef Mahmoud, woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit.

Hanan Ashrawi, van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), beschuldigt Netanyahu en zijn regering ervan meer te geven om ‘het sussen van illegale kolonisten dan het naleven van de vereisten voor stabiliteit en een rechtvaardige vrede’.

Eenzelfde geluid komt van ngo Peace Now. ’Netanyahu wordt onder druk gezet door de kolonisten en stelt het eigen politiek overleven boven de belangen van de Israëlische staat’, luidt het. ‘Door toe te geven aan de druk van de kolonisten, leidt Netanyahu Israëli’s en Palestijnen naar een realiteit van één staat en apartheid.’

De nieuwe nederzetting komt er na de ontruiming in februari van de kolonie Amona. Volgens Peace Now gaat het om de eerste nieuwe nederzetting die Israël bouwt op de Westelijke Jordaanoever sinds 1992. Er worden wel regelmatig uitbreidingen gedaan van bestaande nederzettingen of illegale buitenposten gelegaliseerd.

Meer dan 600.000 Israëliërs wonen in meer dan 200 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Volgens het internationale recht zijn alle nederzettingen op bezet Palestijns gebied illegaal. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft in december nog een einde geëist aan de bouw van nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig