Academy neemt extra maatregelen om fouten te vermijden
Foto: AFP

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft maatregelen genomen om in de toekomst Oscar-debacles te vermijden zoals tijdens de voorbije editie, toen de foute winnaar werd afgeroepen in de categorie beste film. Er wordt een derde accountant aangesteld, er komen repetities voor de uitreiking en het gebruik van smartphones in de coulissen wordt verboden. De Academy zal wel blijven samenwerken met auditkantoor PriceWaterHouseCoopers.

Academy-voorzitster Cheryl Boone Isaacs legt in een brief uit dat PwC, dat al 83 jaar samenwerkt met de Academy, het auditkantoor van de Oscars blijft, maar dat een fout zoals eerder dit jaar ‘onaanvaardbaar’ is.

‘We hebben een protocol uitgewerkt voor de avond van de Oscars, waaronder de organisatie van repetities om ons voor te bereiden op eventuele problemen op het podium, het verbod op elektronische toestellen in de coulissen en een betere verificatie van de categorieën op de enveloppen’, klinkt het in de brief.

Daarnaast zal Rick Rosas, die al jaren gewerkt heeft als medeverantwoordelijke van de stemming, die taak opnieuw opnemen. Ook zal een derde accountant aangesteld worden, die alle winnaars op voorhand kent en in de controlekamer aanwezig zal zijn om indien nodig de regisseur van de Oscars te waarschuwen.

Academy neemt extra maatregelen om fouten te vermijden
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Foute envelop

Op 26 februari kregen presentatoren Warren Beatty en Faye Dunaway de foute envelop voor de uitreiking van de laatste en belangrijkste Oscar, die van de beste film. In de envelop zat een kopie van de kaart van de beste actrice, Emma Stone in ‘La La Land’, en niet die van de beste film (‘Moonlight’). De fout werd pas duidelijk toen de producers van ‘La La Land’ al bezig waren met hun speeches.

PwC-accountant Brian Cullinan zou afgeleid zijn en foto’s van Emma Stone hebben getweet op het moment dat hij de envelop moest overhandigen. Eerder maakte de Academy bekend dat Cullinan en zijn collega Martha Ruiz nooit meer op de Oscars mogen werken.