Nederland haalt meer dan 30 miljoen op tegen hongersnood
Foto: AFP

De inzamelingsactie voor het Nederlandse consortium van hulporganisaties, Giro555, tegen de hongersnood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië heeft al ruim 30 miljoen euro in het laatje gebracht. Dat werd bekendgemaakt op het einde van de Nationale Actiedag woensdag, waarop diverse radio- en tv-zenders aandacht besteedden aan de actie.

Tal van bekende Nederlanders verleenden hun medewerking door de telefoons te bemannen waar mensen hun giften konden doorgeven.

‘Wat een fantastische dag en wat een geweldige opbrengst! Nederland laat zich vandaag weer op z’n mooist zien’, aldus actievoorzitter Farah Karimi. De organisatie verwacht dat het eindbedrag nog zal oplopen, aangezien er nog steeds acties bezig zijn en mensen geld kunnen blijven storten.

In Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië dreigt voor 20 miljoen mensen een tekort aan eten. Met het ingezamelde geld kopen de hulporganisaties onder meer speciale pindapasta voor ernstig ondervoede kinderen. Ook wordt er geld gebruikt voor het herstellen van de watervoorzieningen en hygiënepakketten met daarin zeep en waterzuiveringstabletten.

12-12

In ons land heeft het Consortium 12-12 eveneens de oproep ‘Hongersnood 12-12’ gelanceerd. Dinsdag stond de teller op 2,15 miljoen euro. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) liet afgelopen weekend weten dat de federale regering het ingezamelde bedrag zal verdubbelen.

Alle informatie over schenkingen aan het Consortium staat op www.1212.be.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig