Ziek of werkloos gevallen? Minder pensioen
archiefbeeld Foto: Jimmy Kets
Wie op jonge leeftijd is beginnen werken, maar de pech heeft op het einde van zijn loopbaan ziek of werkloos te vallen, dreigt tot 113 euro pensioen per maand te verliezen. Dat blijkt uit een studie door de pensioenadministratie, gemaakt op vraag van de sociale partners. De socialistische vakbond ABVV trekt aan de alarmbel.

Federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) wil vanaf 1 januari 2018 nieuwe regels invoeren voor de pensioenberekening van werknemers met een lange loopbaan - eentje van 45 jaar. Nu tellen voor hen de 'beste jaren', waarin ze het meeste verdienen. De jaren van ziekte, werkloosheid en brugpensioen worden daarbij meegerekend aan het loon van de laatste echt gewerkte jaren. Bacquelaine wil dat vanaf volgend jaar veranderen, en het pensioen berekenen op het loon van de eerste 45 jaren.

'Schrijnend dat de maatregel vooral (ongeschoolde) arbeiders treft, die op jonge leeftijd - nog voor hun twintigste verjaardag - zijn gaan werken', klinkt het bij ABVV. 'Zo zijn er mensen met een pensioentje van 833 euro die 113 euro per maand zouden verliezen. Pijnlijk dat deze blinde saneringsoperatie net een groep treft die het al niet breed heeft.' De nieuwe regeling zou elk jaar 20.000 nieuwe gepensioneerden treffen. Of bijna één op de vijf.