Met de Galaxy S8 heeft Samsung zojuist een van de belangrijkste topsmartphones van 2017 voorgesteld. Voornaamste blikvangers zijn de opvallend grote schermformaten, het randloze Infinity-design en de spraakassistent Bixby, die voorlopig evenwel nog geen Nederlands begrijpt. Wij hadden het nieuwe toestel al even in de hand. Een eerste indruk.

Hands-on met de Samsung Galaxy S8: Gigantisch compact

Vaststelling één: er is geen aparte Edge-uitvoering meer. De Galaxy S8 en grotere S8+ hebben voortaan van huis uit al een scherm dat aan de zijkanten gebogen afloopt, compleet met de Edge Panel-functies (snel toegankelijke acties) van de S7 Edge. Het zogeheten Infinity Display is met 5,8- en 6,2-inch onverwacht groot en palmt zowat de hele voorzijde van de telefoon in. Maar door het langwerpige formaat (met de onalledaagse 18,5:9-verhouding) én doordat er nauwelijks bezels zijn, blijven de buitenmaten van de S8 (149 bij 68 mm) zowaar goed binnen de perken. De S8+ vinden we persoonlijk wel te fors geschapen, maar met name in de Azië is er zonder meer een markt voor dit soort phablets.

Beide telefoons gebruiken een Quad HD+ scherm met 2.960 x 1.440 pixels, wat ongeveer dubbel zo scherp is als een Full HD-display. Samsung gaat er prat op dat de nieuwe Galaxy’s tot de eerste smartphones behoren die High Dynamic Range ondersteunen. Dat betekent dat de kleuren en het contrast van videomateriaal in HDR wordt weergegeven zoals de filmmaker het heeft bedoeld. Op bepaalde 4K-televisies is het verschil duidelijk te zien. Op smartphones zijn we nog niet overtuigd en vinden we het, tot iemand ons het tegendeel laat zien, vooral een marketingpraatje.

Gezichtsherkenning en irisscanner

Aan de voorkant van de S8 valt overigens geen enkele fysieke knop meer te bespeuren. Er ís nog wel een home-knop, maar die verschijnt alleen wanneer je hem nodig hebt, op een drukgevoelig gebied onder het Infinity Display. Esthetisch een vooruitgang, maar de nieuwe positie van de vingerafdrukscanner, aan de achterkant van het toestel, vinden we in de praktijk wat minder geslaagd. Te meer omdat hij niet onder de camera gesitueerd is, maar ernaast – een plek die met name voor linkshandigen moelijker bereikbaar is. Geen groot probleem, want de S8 beschikt ook nog over een irisscanner en gezichtsherkenning. Tijdens een eerste test bleek die laatste methode minstens zo snel als de vingerafdrukscanner, en misschien nog wel makkelijker in het gebruik.

De gezichtsherkenning via de front-facing camera brengt ons naadloos bij de optiek van de Galaxy S8: een Dual Pixel hoofdcamera van 12 megapixels met optische beeldstabilisatie en een selfie-exemplaar van 8 MP. Niet absurd veel beeldpunten dus, maar wel twee erg lichtgevoelige lenzen van F1.7 waarmee je zelfs bij matige lichtomstandigheden nog prima kiekjes moet kunnen schieten, met weinig ruis. Zoiets valt helaas lastig te testen op een event waar de S8 letterlijk in de schijnwerpers wordt gezet, maar de andere foto’s die we schoten zagen er alvast veelbelovend uit: goed van kleur, prima belicht en vooral erg scherp. Aan selfie-zijde stelt de camera trouwens volautomatisch scherp, dankzij een nieuwe feature die Smart Autofocus heet en ook gebruik maakt van gezichtsherkenning.

Bixby babbelt (nog geen Nederlands)

En dan is er natuurlijk nog Bixby, de gloednieuwe slimme assistent van Samsung die het moet gaan opnemen tegen Siri van Apple en Google Assistant. In onze contreien heb je voorlopig niet veel aan deze digitale butler. In de eerste fase begrijp hij alleen Koreaans, vanaf mei ook Amerikaans-Engels en daarna zijn Chinees en Spaans aan de beurt. Wat in België wél meteen zal werken, is Bixby Vision: richt gewoon de camera op een bouwwerk als het Atomium, een flesje wijn of ander object, en de toepassing snort de nodige details voor je op. Voorwerpen die herkend worden, kan je in sommige gevallen ook meteen kopen via een webshop als Amazon. 

Wat de andere specificaties betreft: de S8 en S8+ worden allebei aangedreven door een gloednieuwe octa-core processor (de exacte snelheid kan per markt verschillen), geflankeerd door 4 GB RAM en 64 GB opslaggeheugen. De batterij van dienst heeft een capaciteit van 3.000 dan wel 3500mAh en laadt pijlsnel op dankzij de bijgeleverde FastCharger. Verder is Samsungs paradepaardje als vanouds stof- en waterbestendig, draadloos oplaadbaar en is de geheugencapaciteit uitbreidbaar met een microsSD-kaartje tot 256 GB. Uiteraard is het toestel standaard voorzien van Android 7.0 Nougat.

In België start Samsung op 28 april met de verkoop van zijn nieuwe vlaggenschip. De Galaxy S8 heeft een richtprijs van € 799, de grotere S8+ kost € 899, en hoogwaardige oordopjes van AKG by Harman (volgens Samsung twv € 100) zijn in de prijs begrepen. Beide smartphones zijn verkrijgbaar in drie kleuren: Midnight Black, Orchid Gray en Arctic Silver.

Op hetzelfde event lanceerde Samsung ook nog een nieuwe Gear VR-bril met een controller (aangedreven door Oculus-technologie) en een verbeterde versie van de Gear 360-camera die nu 360°-video’s in 4K-kwaliteit kan inblikken en foto’s van 15 megapixels schiet.

Voorlopige conclusie

De Samsung Galaxy S8 stelt niet teleur en zal het debacle met de smeulende Note 7-accu waarschijnlijk snel doen vergeten. Het toestel biedt zowat alles wat je van een moderne topsmartphone mag verwachten en ziet er met dat Infinity Display bovendien oogstrelend mooi uit. Denk ook niet te snel dat 5,8-inch veel te groot voor je is: het toestel is slechts 10,5 mm langer (maar wel 2 mm smaller) dan de ‘kleine’ iPhone 7 met 4,7-inch scherm, wat een technisch huzarenstukje is. Goedkoop kan je de S8 en S8+ bezwaarlijk noemen, maar je krijgt – in elk geval totdat de iPhone 8 zich aandient – wel meer waar voor je geld dan bij Apple.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig