OVERZICHT. Hoeveel dieren worden er dagelijks geslacht?
Foto: Animal Rights
Vorige week trok Animal Rights aan de alarmbel over wantoestanden in het slachthuis van Tielt. Er volgde een storm van kritiek. Uiteindelijk heeft minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts beslist dat er een doorlichting van alle Vlaamse slachthuizen moet komen. Maar hoeveel dieren worden er elke dag geslacht in België?

 

De vergunning van het slachthuis in Tielt werd ingetrokken naar aanleiding van beelden van wantoestanden. Hun actieplan om dierenmishandeling in de toekomst te vermijden, kon Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, niet bekoren. Het bedrijf kreeg bovendien een storm van kritiek over zich, ook uit de eigen sector.

 

Die stak wel meteen de hand in eigen boezem. Want als het er zo aan toeging in het op twee na grootste varkensslachthuis in ons land, wat zou dat dan zeggen over de anderen? Yannick Hindryckx, woordvoerder van Febev, vindt het tijd voor actie. Blijkbaar schieten de opleidingen tekort om aan de steeds strengere (buitenlandse) normen voor dierenwelzijn te voldoen.

Minister Weyts vraagt bovendien een onafhankelijke doorlichting van alle slachthuizen in Vlaanderen. Hij wil ook een onafhankelijk voltijds functionaris voor dierenwelzijn die niet is aangesteld door de exploitanten zelf.

Waar liggen de Belgische slachthuizen?