Peeters onderzoekt leeftijdsdiscriminatie bij banken
Kris Peeters. Foto: BELGA

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) laat onderzoeken of de sociale akkoorden in de banksector het verbod op leeftijdsdiscriminatie niet overtreden.

Het sociaal akkoord bij ING, dat gisteren werd ondertekend door de drie vakbonden, bevat onder meer een regeling waarbij oudere werknemers thuis kunnen blijven met gedeeltelijk behoud van loon. ‘Dat belast de sociale zekerheid niet, maar het is wel een ontzettend slecht signaal’, vindt Peeters. ‘Ik heb alle akkoorden opgevraagd en aan juridische experts gevraagd om te onderzoeken of hier sprake is van leeftijdsdiscriminatie.’

Peeters vraagt zich onder meer af of de banken hun oudere personeel wel voldoende hebben voorbereid op de veranderingen die op de sector afkomen, bijvoorbeeld door de medewerkers bijtijds opleidingen te geven. ‘Ik vind dat bedrijven andere wegen moeten bewandelen, en hun personeel op tijd heroriënteren’.

Jan Denys, arbeidsmarktexpert bij Randstad, denkt dat een zaak bij de arbeidsrechtbank zeker kans op slagen zou hebben. ‘Leeftijd als uitgangspunt nemen voor het toekennen van bepaalde regelingen is problematisch. Discriminatie op basis van leeftijd krijgt weinig aandacht, maar is een groot probleem. En niet alleen bij aanwervingen, maar ook bij promotie en ontslag.’

De gewoonte om op leeftijd te selecteren is gegroeid, zegt Denys, door de vroegere wettelijke systemen die het mogelijk maakten om ouder personeel op non-actief te zetten. Het brugpensioen is een bekend voorbeeld. ‘Maar bij de banken gaat het niet om systemen die door de overheid geïmplementeerd zijn, maar om individuele regelingen’.

De directie van ING stelt alle 55-plussers met minstens tien jaar anciënniteit in de gelegenheid om thuis te blijven, met behoud van 80 procent van hun brutoloon. Bij BNP Paribas Fortis is een gelijkaardige regeling van kracht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in