Hertog Jan stijgt in lijst beste restaurants ter wereld, The Jane zakt
Foto: De Beste Hobbykok van Vlaanderen

Het Belgische driesterrenrestaurant van chef Gert De Mangeleer, Hertog Jan, stijgt twaalf plaatsen in de lijst met beste restaurants ter wereld. The Jane van Sergio Herman en Nick Bril zakt dan weer twintig plaatsen.

Het restaurant van chef Gert De Mangeleer staat op plaats 61 in de rangschikking van World’s 50 Best Restaurants. Vorig jaar moest het nog genoegen nemen met plek 73. Daarmee stijgt het driesterrenrestaurant stevig op de ‘wereldranglijst’ die het magazine Restaurant elk jaar opmaakt. De beste vijftig worden volgende week vrijgegeven, gisteren raakten de nummers 100 tot 51 bekend.

The Jane van Sergio Herman zakt van plaats 54 naar 74. Hof van Cleve van Peter Goossens stond vorig jaar op 53, maar staat nu niet bij de namen van 100 tot 51. Dat doet vermoeden dat Peter Goossens opnieuw de top vijftig binnen duikt. Het Italiaanse restaurant Osteria Francescana werd vorig jaar uitgeroepen tot allerbeste ter wereld.

Er werden wel al andere prijzen uitgereikt. Zo kreeg de bekende Britse chef Heston Blumenthal een Lifetime Achievement Award en werd de Sloveense Ana Roš uitgeroepen tot World’s Best Female Chef.

Kritiek op ranglijst

Hoewel de awards wereldwijd heel wat weerklank vinden en een gastronomische graadmeter zijn die ondertussen niet meer voor de uitreiking van de Michelinsterren moet onderdoen, weerklinkt er ook jaarlijks kritiek op de ‘The World’s Best Restaurants’-ranking.

In 2015 werd zelfs nog door enkele chef-koks een petitie opgestart die het stemsysteem openlijk in vraag stelde. Zo zou de wedstrijd die wordt gesponsord door San Pellegrino en Acqua Panna volgens de criticasters vooringenomen, chauvinistisch en vooral zelfbedruipend zijn. Dat er een aparte categorie is voor Best Female Chef wordt bovendien door heel vrouwen in de industrie als seksistisch aanzien.