Omstreden slachthuis Tielt trekt naar Raad van State
Foto: BELGA

Het Exportslachthuis van de Debra Group in Tielt trekt naar de Raad van State. Daar willen ze de sluiting van onbepaalde duur aanvechten. Dat nieuws, dat Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) woensdag bekend maakte, bevestigt ceo Thomas De Roover De Brauwer. In de nasleep van de schokkende beelden uit het slachthuis vraagt Weyts een onafhankelijke doorlichting van alle slachthuizen in Vlaanderen.

Het slachthuis in Tielt werd vorige week gesloten toen dierenrechtenorganisatie Animal Rights beelden verspreidde van wantoestanden op de werkvloer. Op die beelden was te zien hoe varkens mishandeld werden. Maar het slachthuis wil er alles aan doen om zo snel mogelijk terug aan het werk te gaan.

'Het klopt dat we naar de Raad van State trekken. Als een goede huisvader moeten we alle manieren proberen om het bedrijf terug open te krijgen. We praten niets goed, maar het is onze taak om alle mogelijke opties te bekijken', aldus De Roover De Brauwer.

Maandagnamiddag overhandigde het bedrijf ook een dik dossier aan de bevoegde instanties, met daarin de analyse van de feiten en het actieplan dat garanties moet bieden voor de toekomst. 'We staan in nauw overleg met de administratie. We willen ons vooral bewijzen door aan te tonen dat we wel degelijk respect hebben voor het welzijn van alle dieren', aldus de topman.

Het bedrijf hoopt het slachthuis zo snel mogelijk terug te openen, maar een termijn kunnen ze er niet op kleven. De Raad van State zal zich vrijdag 31 maart over de zaak buigen. Het geding van NV Exportslachthuis Tielt staat om 10.00 uur ingeschreven op de zittingenagenda, zo staat te lezen op de website van de Raad van State.

'Weinig productieve houding'

In antwoord op een interpellatie van Bart Caron (Groen) kondigde de minister van Dierenwelzijn eerder op de dag al een reeks extra maatregelen aan. 'Zo komt er een volledige doorlichting van alle slachthuizen in Vlaanderen door een onafhankelijke instantie', aldus Weyts.

Verder wil hij dat de voltijds functionaris voor dierenwelzijn, die verplicht is in de slachthuizen, in de toekomst een meer onafhankelijke positie krijgt. 'Nu wordt die functionaris nog aangeworven door de exploitanten zelf. Het zou beter zijn dat die functionaris een meer onafhankelijke positie krijgt en in alle onafhankelijkheid kan rapporteren, zonder dat hij moet vrezen voor sancties van de exploitant', klink het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig