Stagiair justitiepaleis kopieert informatie uit drugsonderzoek
Foto: BELGAIMAGE

Het Antwerpse gerecht zit met de handen in het haar. Een tiener uit Borgerhout is betrapt op het kopiëren van zeer gevoelige documenten uit een lopend gerechtelijk drugsdossier. De verdachte liep stage bij de administratie van de Antwerpse onderzoeksrechters.

Tijdens die stage, twee jaar geleden, stootte M.B. (19) uit Borgerhout op een omvangrijk onderzoek naar de invoer van grote hoeveelheden verdovende middelen, waarin enkele zware criminelen worden genoemd. Het onderzoek is nog niet afgerond. Naar eigen zeggen herkende hij de naam van een kennis in de documenten en besloot hij daarom pv's en uitgetypte telefoontaps te kopiëren.

De diefstal werd pas begin deze maand toevallig ontdekt. Op 18 februari was M.B. tegen de lamp gelopen bij een banale drugscontrole. Hij dealde kleine gebruikershoeveelheden cocaïne. De onderzoeksrechter zag geen reden om B. na het verhoor op zijn kabinet aan te houden. De speurders deden wel een huiszoeking in de woning van zijn familie, in de Kortrijkstraat in Borgerhout, een buurt die bekendstaat om drugshandel. Daarbij werd zijn iPad in beslag genomen.

Turtels en Mixers

Op 9 maart liepen de resultaten van dat onderzoek binnen. Op de iPad vonden de speurders de documenten uit het gerechtelijk dossier. Meteen gingen bij justitie de alarmbellen af. M.B. werd gearresteerd en kwam pas deze week vrij, na een kleine maand in de gevangenis.

Volgens het gerecht werd M.B. voor zijn stage op de griffie wel aan een screening onderworpen, maar werd er toen geen verontrustende informatie ontdekt. Nochtans zou hij banden hebben met Hakim E.Y., de leider van een bekende drugsfamilie, de Turtels.

Samen met hun zakenpartners De Mixers, hebben de Turtels een belangrijk deel van de cocaïnemarkt in Antwerpen en ver buiten de stad in handen. ‘B. groeide op tussen de grote drugscriminelen’, zegt een bron.