Trump ontmantelt Obama’s klimaatbeleid
Foto: AFP

Met één pennentrek maakt Donald Trump het Clean Power Plan van zijn voorganger ongedaan. Zo schiet de Amerikaanse president zichzelf economisch in de voet.

Donald Trump is een man van zijn woord, tenminste als het op klimaatpolitiek aankomt. Een van zijn belangrijke verkiezingsbeloftes maakt hij met een presidentieel decreet waar: het Clean Power Plan van zijn voorganger, Barack Obama, wordt ongedaan gemaakt.

Met dat plan uit 2015 wilde Obama de Verenigde Staten inschrijven in het klimaatakkoord van Parijs, dat de wereld op een fossielarm dieet zet. Heel concreet beperkte het plan de uitstoot van broeikasgassen door energiecentrales. De meest vervuilende – oude op steenkool draaiende – centrales zouden hun deuren moeten sluiten. Er zouden nog meer mijnwerkers werkloos worden.

Hun wanhoop begreep Trump en hij beloofde weer te investeren in steenkool – de Amerikaanse president gelooft in ‘schone’ steenkool. Die moet samen met olie weer de ruggengraat vormen van het Amerikaanse energiebeleid. Daarom zette Trump vorige week al het licht opnieuw op groen voor de aanleg van de Keystone-pijplijn, die olie van Canada naar de Golf van Mexico moet brengen.

Wat met Parijs?

Een ruime meerderheid van de Amerikanen heeft grote bedenkingen bij die bocht. Uit onderzoek van de Yale School of Environmental Studies blijkt dat bijna driekwart van hen vindt dat de uitstoot van broeikasgassen gereguleerd moet worden en dat de VS moeten blijven deel­nemen aan het klimaatakkoord van Parijs. Trump overweegt daar uit te stappen.

‘Vandaag stoppen de overheids­regels die banen kosten’, zei hij bij de ondertekening, maar zijn besluit gaat in tegen elke economische logica. In 2015 steeg in de VS het aantal jobs in de hernieuwbare-energie­sector met 6 procent. Alleen al in de zonne-energie groeide het aantal banen met een kwart, tot 260.000. Daardoor werkten er meer Amerikanen in die sector dan in die van de olie- en gasboringen (177.000) en steenkoolmijnen (70.000).

Volgens Andrew Steer, directeur van het Amerikaanse World Resources Institute, schiet Trump zichzelf vooral in de voet. ‘Het zal de Amerikanen meer geld gaan kosten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Iets wat toch moet gebeuren. Het Clean Power Plan was een flexibel mechanisme om de shift naar duurzame energie te maken.’

Europa lonkt naar China

Toch moet de reikwijdte van dit decreet niet overschat worden. Het groene beleid dat veel Amerikaanse deelstaten doorvoeren (zie inzet), wordt met dit decreet niet ongedaan gemaakt. Het is zelfs nog onzeker dat het snel in werking kan treden.

In tegenstelling tot de poging om Obamacare af te schaffen, moet het niet door het Congres goedgekeurd worden, maar ­milieubewegingen hebben al juridische stappen aangekondigd. ‘Dit is een aanval op Amerikaanse waarden en bedreigt de veiligheid en welvaart van iedere Amerikaan’, zei miljardair en milieu­activist Tom Steyer, de leider van de milieuactivistengroep NextGen Climate.

Zeker is ook dat de rest van de ­wereld zich niet van de wijs laat brengen. De grote vervuilers – China en India – gaan gewoon door met gigantische investeringen in hernieuwbare energie. Ook de Europese Unie houdt vast aan haar doelstellingen. Tijdens een bezoek aan Peking bevestigde Miguel Arias Cañete, Europees commissaris voor Klimaatbeleid, dat de EU en China de handen in elkaar slaan om de voortrekkers te zijn in hernieuwbare energie. ‘Gedeeld klimaatleiderschap is meer dan ooit nodig.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in