in kaart

Hoe duur is huren in uw gemeente?

29 maart 2016Dries De Smet, Andy Stevens

Eenzelfde woning die je in Zonnebeke voor 450 euro huurt, betaal je in Tervuren ruim 800 euro. De huurprijzen in Vlaanderen voor dezelfde woningen lopen sterk uiteen, zo blijkt uit berekeningen van het Steunpunt Wonen.

De goedkoopste huurwoningen vind je in het zuiden van West-Vlaanderen. In Zonnebeke, Mesen, Heuvelland en Vleteren betaal je voor eenzelfde huis of appartement 22 tot 24 procent minder dan de gemiddelde Vlaamse huurprijs. In Tervuren, Overijse en Zaventem moet de huurder het meest ophoesten: 28 tot 34 procent meer dan het gemiddelde.

Het Steunpunt Wonen maakte voor de berekeningen gebruik van cijfers van de website Huurschatter. Met behulp van statistische methodes worden gelijke huizen of appartementen met even veel kamers en een even grote tuin vergeleken. Enkel de ligging van de huurwoningen verschilt dus.

Huurprijzen in vergelijking met de gemiddelde Vlaamse huurprijs van een identieke woning

De duurste en goedkoopste gemeenten

De duurste gemeenten liggen op de as Antwerpen-Brussel. Opvallend is dat alle gemeenten met een huurprijs van tien procent of meer boven het gemiddelde in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant liggen. Knokke-Heist en De Pinte zijn de enige uitzonderingen.

De gemeenten met huurprijzen die meer dan 10 procent onder het gemiddelde liggen, liggen in Oost- en vooral West-Vlaanderen. De Limburgse gemeenten Beringen en Heers zijn hierbij de enige uitzonderingen. .

Gemeenten met de hoogste huurprijzen

Hoeveel hoger liggen de huurprijzen in deze gemeenten, in vergelijking met de gemiddelde huurprijs van een identieke woning in Vlaanderen?

Gemeenten met de laagste huurprijzen

Hoeveel lager liggen de huurprijzen in deze gemeenten, in vergelijking met de gemiddelde huurprijs van een identieke woning in Vlaanderen?

Bereken zelf

Met de onlinemodule Huurschatter van de Vlaamse Overheid kan iedereen zelf laten schatten hoe hoog de huur zou zijn van zijn eigen huis – of het huis dat hij wil huren. Daarbij moet de gebruiker een hele resem gegevens invullen, zoals de afwerking van de keuken, de bewoonbare oppervlakte en de aanwezigheid van daglicht. Die gegevens worden in een statistisch model van het Steunpunt Wonen gegoten, en daar rolt vervolgens een schatting van de huurprijs uit. Uiteraard wordt bij die berekening ook rekening gehouden met de locatie van de woning.