Ambulances en personeel letterlijk in een nieuw jasje
Foto: svl

Ziekenwagens en personeel voor dringende en niet-dringende medische hulp krijgen nieuwe uiterlijke kenmerken. Door de vernieuwing moeten veiligheidsdiensten in noodsituaties sneller uitmaken of de personen of ziekenwagens op het terrein bevoegd zijn om gepast op te treden.

De vernieuwing kadert in de antiterreurmaatregelen van de federale regering. In een analyse na de aanslagen van november 2015 in Parijs kwamen ook onze hulpdiensten ter sprake. Als belangrijkste aandachtpunt kwam de herkenbaarheid van de ziekenwagens en het personeel naar voren. Daarover is maandag een protocolakkoord gesloten door federaal minister Maggie De Block en haar acht collega’s uit de deelentiteiten. Samen leggen ze een reeks uiterlijke kenmerken vast.

Concreet zal er een onderscheid gemaakt worden tussen dringend en niet-dringend ziekenvervoer op basis van kleur en bestickering.

Ziekenwagens voor dringende geneeskundige hulpverlening (DGH) krijgen de gele kleur. Die wagens zijn uitgerust met blauwe zwaailichten en sirenes. De wagens voor niet-dringende hulpverlening krijgen de witte kleur. Die kunnen slechts in geval van nood zwaailichten en sirenes gebruiken. De bestickering op de wagens zal naargelang de functie verschillen qua grootte, kleur en plaats op het voertuig.

De kleuren van de interventiekledij zijn geel en enamel blauw. De kleuren van de ‘Star of Life’ (de bekende zesbenige ster) op de kledij van de medische urgentiediensten wordt eveneens vastgelegd: groen voor verpleegkundigen, rood voor artsen, zilver voor ambulanciers en blauw voor hulpverleners-ambulanciers.

De federale regering staat in voor de uitrol van de kenmerken voor de dringende medische hulp. Dat moet ergens begin volgend jaar rond zijn. De deelstaten hebben dan weer tot vijf jaar na de wijziging van de wettelijke teksten de tijd om de niet-dringende medische hulp aan te passen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig