'Mijn regering maakt een einde aan de oorlog tegen steenkool'
Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend dat verschillende klimaatmaatregelen van zijn voorganger Barack Obama terugdraait.

De Verenigde Staten moeten door het decreet onafhankelijker worden van buitenlandse energiebronnen. Daarnaast moeten ook duizenden jobs in de mijnen terugkeren.

'MIjn regering maakt een einde aan de oorlog tegen steenkool', zegt Trump. 'De beslissingen zullen tot heel veel nieuwe jobs in de VS leiden. Ik zet historische stappen om de regelgevingen te verminderen', zei Trump in het Witte Huis. 'De VS zullen proper water en propere lucht hebben, maar zo veel regels zijn zo overbodig. We maken een einde aan de diefstal van de Amerikaanse welvaart', zei Trump. Hij zal er blijven naar streven om de macht aan het volk terug te geven.

Volgens Trump zullen zijn maatregelen ervoor zorgen dat de 'energie en elektriciteit betaalbaar, betrouwbaar en zuiver blijven, met als doel economische groei en jobs te creëren'. 

Concreet zal Trump verschillende maatregelen invoeren:

  • moratorium op de uitbreiding van steenkool wordt afgeschaft
  • de mijnen moeten zich niet meer houden aan de beperkingen op afval dat in rivieren stroomt
  • er zijn geen uitstootnormen meer voor elektriciteitscentrales op steenkool

Milieuorganisaties waarschuwen dat het decreet zware gevolgen zal hebben, terwijl bedrijfsorganistaties de beslissing toejuichen. 
 

'Decreet zal niet slagen'
Energie-economen zijn echter van mening dat het decreet niet in zijn opzet zal slagen, onder meer omdat de elektriciteitsproductie in de Verenigde Staten al grotendeels steunt op de binnenlandse steenkool- en gasreserves. 'We importeren geen steenkool', zegt energie-econoom Robert Stavins in de New York Times.

De geplande maatregelen zullen er enkel toe leiden dat de vraag naar steenkool met ruim tien jaar verlengd wordt. 'Door de mechanisering zullen er echter geen nieuwe mensen aangeworven worden', zegt Robert W. Godby, van de University of Wyoming, aan de Times. 'Zelfs als de steenkoolproductie stijgt, dan nog daalt het aantal jobs in die sector. Het zijn trouwens niet de CO2-regels die problematisch zijn voor de sector, maar de vraag op de markt.'

Daarnaast zou het milieubeschermingsagentschap EPA de opdracht krijgen om Obama’s Clean Power Plan in te trekken en te herschrijven. Een uitstap uit het klimaatakkoord van Parijs is echter niet opgenomen in de tekst van het decreet.

Volgens de media kan de omzetting van het decreet in de praktijk nog jaren duren. Het tijdschrift Mother Jones schrijft dat milieuorganisaties al met klachten dreigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in