Marc Hooghe trekt zich terug uit Expertpanel FWO
Foto: Photo News

Professor Marc Hooghe, sinds vorige week onder vuur, biedt zijn ontslag aan als lid en ondervoorzitter van het Expertpanel G&M4, welke beursaanvragen in politieke en sociale wetenschappen beoordeelt.

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen heeft te horen gekregen dat professor Marc Hooghe zijn ontslag aanbiedt. Professor Hooghe verwijst hierbij naar de recente mediaberichten waarin hij verdacht wordt van plagiaat.

Hoewel hij zijn onschuld hierover bewezen acht, wenst hij, omwille de onberispelijke reputatie en werking van het FWO, niet verder deel uit te maken van het panel. De raad van bestuur van het FWO heeft zijn ontslag aanvaard.

Onder vuur

KU Leuven-professor Marc Hooghe kwam vorige week - na een artikel in Apache - onder vuur te liggen voor plagiaat en auteursfraude. De Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit (CWI) van de KU Leuven achtte een aantal klachten tegen de hoogleraar gegrond.

De klachten bij de CWI dateren van 2015. Toen stapten verschillende (voormalige) medewerkers van het Centrum voor Politicologie van de KUL naar de Commissie met klachten rond professor Marc Hooghe.

Marc Hooghe zelf nuanceerde de feiten. ‘Er zijn altijd discussies over wie veel en wie weinig bijdrage heeft geleverd’, zegt hij in een reactie aan Apache. De hoogleraar benadrukt ook dat de inhoud van de wetenschappelijke bijdragen zelf niet ter discussie staat.