Gouden munt ter waarde van 3,7 miljoen gestolen uit museum

Inbrekers zijn aan de haal gegaan met een gouden munt - 100 kilogram zwaar, 53 centimeter diameter - uit een museum in Berlijn. De munt is ongeveer 3,7 miljoen dollar waard.

Big Maple Leaf. Groot esdoornblad. Zo wordt het gouden munststuk genoemd dat de voorbije weken in het Bode Museum in Berlijn te bezichtigen was. Het museum staat bekend voor zijn muntencollectie - meer dan 540.000 stukken - en leent geregeld ergens een bijzondere munt.

Zo ging het ook met de 100 kilogram zware munt, die een diameter van 53 centimeter heeft en 3 centimeter dik is. De beeltenis van Queen Elizabeth II staat erop. De waarde van de munt loopt op tot 3,7 miljoen dollar.

De diefstal komt dan ook hard aan in het nochtans goed beveiligde museum. De politie staat voor een raadsel, want op dit moment is er nog geen spoor van de daders. Ook de manier waarop de daders - door het gewicht wordt ervan uitgegaan dat meerdere inbrekers nodig zijn om het te kunnen dragen - de munt konden stelen, is nog een vraagteken. Zeker is dat de diefstal gebeurde tussen 3.20 en 3.45 uur ’s nachts, aldus een politiewoordvoerder. Verder zijn de speurders voorlopig niet.

Het voorlopige onderzoek heeft uitgewezen dat de munten omgeven zijn door een glazen raam, waarnaast treinsporen lopen. Daarop werd een ladder aangetroffen, wat doet vermoeden dat de inbrekers via de kant van de sporen zijn binnengedrongen in het museum.

Over de beveiliging van het museum en hoe het alarm afgezet kon worden, doet de politie voorlopig geen uitspraken. De federale politie buigt zich over de zaak.