De Waalse overheid gaat het fabrieksterrein van Caterpillar in Gosselies overnemen voor de symbolische som van 1 euro. Daarover heeft de Waalse regering een akkoord bereikt met het bedrijf.

De Waalse regering, die Caterpillar met onteigening bedreigd had toen de groep de intentie tot sluiten van de site van Gosselies aankondigde, heeft de strategische site van bijna 100 hectare en de belangrijkste installaties voor een symbolische euro kunnen verwerven.

De waarde van het terrein en de gebouwen zou 143 miljoen euro zijn. Volgens de Waalse regering ligt de waarde van de totale site rond de 500 miljoen euro.

Waals minister-president Paul Magnette (PS) stelt dat het resultaat bereikt kon worden ‘door alle bestaande juridische instrumenten te gebruiken’. De details behoren tot het geheim van de onderhandelingen. Voor een multinational zoals Caterpillar is het soms beter om een minnelijke schikking te vinden dan een lange procedureslag te starten, aldus de minister-president.

Met de verkoop van de site voor één symbolische euro is de groep het Waalse gewest ook niets meer verschuldigd, zei minister van Economie Jean-Claude Marcourt. Volgens hem hoopt het bedrijf met het akkoord zijn imago weer op te poetsen.

Vorig jaar kondigde Caterpillar de sluiting aan van de vestiging in Gosselies, waardoor 2.000 banen verloren gaan.

De vakbonden reageerden tevreden op de overname door het gewest. ‘Een belangrijke uitkomst van de strijd die de werknemers en hun vertegenwoordigers geleverd hebben’, zei Antonio Cocciolo van de socialistische metaalbond.

Een buitenlandse kandidaat zou intussen al interesse tonen in het de site.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in