Lutgen sluit samenwerking met PVDA uit
Foto: BELGA

Benoît Lutgen, de voorzitter van het cdH, sluit uit dat zijn partij op een dag akkoorden zal sluiten met de PVDA. Dat heeft hij op La Première (RTBF) gezegd. Lutgen wond er geen doekjes om: hij heeft voor de PVDA niet meer sympathie dan voor extreemrechts.

'Akkoorden sluiten met de PVDA? Dan zeg ik duidelijk neen. Ook al kregen wij in het verleden meer met extreemrechts te maken, heb ik wegens al zijn mogelijke afwijkingen niet meer sympathie voor het radicale extreemlinks', zei Lutgen.

De linksradicale, van oorsprong maoïstische PVDA schiet dezer dagen steil omhoog in de peilingen en is virtueel mogelijk zelfs de op een na grootste partij van Wallonië. 'Er rest ons nog 1,5 à 2 jaar om te voorkomen dat deze extreme en radicale formatie, extreemlinks en marxistisch, dit ook waarmaakt bij de verkiezingen. Dat zou een economische ramp zijn, vooral in Wallonië', aldus Lutgen.

Door Belga naar een reactie gevraagd, wijst PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw erop dat 'het cdH al decennia aan de macht is'. 'Het minste wat je kunt zeggen, is dat zijn oude recepten op economisch vlak niet voor vuurwerk zorgen. Het is tijd om van model te veranderen.' Hedebouw gaat met zijn partij voor een 'socialisme 2.0'.

Bij de liberalen van de MR wordt verheugd gereageerd op Lutgen. 'Benoît Lutgen kiest net als de MR voor een cordon sanitaire. Geen alliantie met extreemrechts of de PVDA! Hoe zit het met de PS?', klinkt het op Twitter.

De PS wil niet reageren. 'Over coalities wordt pas na de verkiezingen gesproken. Eerst is het aan de burgers.'