Vlinders zoeken massaal de eerste lentezon op
Foto: if

Er zijn al volop vlinders, zelfs meer dan de afgelopen jaren. De vele citroenvlinders en dagpauwogen van vorige (na)zomer zijn duidelijk zonder kleerscheuren de winter doorgekomen, meldt Natuurpunt.

De cijfers van vlinderwaarnemingen, die bijgehouden worden op www.waarnemingen.be, spreken voor zich. 'Voor de dagpauwoog ligt het aantal waarnemingen al 41 keer hoger dan vorig jaar (3790 tegenover 93)', zegt Wim Veraghtert (Vlinderwerkgroep Natuurpunt).

'Voor de citroenvlinder noteren we in 2017 voorlopig negen maal zoveel meldingen als in 2016 (4135 tegenover 466), meteen zijn beste resultaat sinds de start van waarnemingen.be in 2008. In vergelijking met de voorbije zes jaar is 2017 dus goed gestart voor onze dagvlinders. Enkel de warmere maand maart 2014 was voor een aantal soorten nog beter.'

Bij de dagpauwoog en citroenvlinder lagen de verwachtingen hoog, want voor beide vlindersoorten werden in de periode augustus-september (abnormaal) hoge aantallen gemeld.

'Die vlinders hebben in het najaar een rustig plekje gezocht om de winter goed te overleven, en dat is hun duidelijk gelukt', zegt Veraghtert. 'Zowel de gehakkelde aurelia, dagpauwoog als citroenvlinder overwinteren als volwassen vlinder. Bij het eerste warme lenteweer ontwaken ze en fladderen ze weer vrolijk rond.' Daarnaast zijn er ook veel vlindersoorten die overwinteren als rups of pop.

Ook opmerkelijk is dat trekvlinders steeds vaker hier proberen te overwinteren, zegt Natuurpunt. Dat geldt vooral voor de atalanta en in mindere mate voor de kolibrievlinder, een dagactieve nachtvlinder.