Proces Kasteelmoord wordt volledig openbaar
De eerste zitting van het proces vond op 9 maart plaats Foto: BELGA

Het proces over de Kasteelmoord zal volledig openbaar behandeld worden. Dat heeft de rechter beslist. Elf mensen zullen worden opgeroepen als getuigen.

Tijdens de inleidingszitting van 9 maart ontstond al een pittige discussie over de openbaarheid van het proces. André Gyselbrecht heeft immers altijd beweerd dat hij zijn schoonzoon een ‘lesje’ wilde leren naar aanleiding van vermeende incestueuze handelingen. 

Luc Arnou, advocaat van Elisabeth Gyselbrecht, wou de discussie over de vermeende zedenfeiten zo veel mogelijk aflijnen. Over de zedenfeiten als mogelijk motief zou bijvoorbeeld wel openbaar kunnen gepleit worden, maar over de inhoud van de incest dan weer niet. De advocaat van de burgerlijke partij gaf toe dat er heel wat grijze zones zullen zijn.De advocaat van de ouders van Stijn Saelens wou dat elk debat over de incestklacht achter gesloten deuren zou plaatsvinden. ‘Een discours over seksualiteit en over minderjarigen kan eenvoudigweg niet in het openbaar’, aldus Jan Leysen.

De rechter heeft nu beslist dat het proces niet achter gesloten deuren zal plaatsvinden.

De voorzitter van de rechtbank heeft ook stevig gesnoeid in het aantal getuigen. Op de inleidingszitting van donderdag 9 maart konden alle partijen getuigen voorstellen. In totaal werden ruim 30 mogelijke getuigen opgeworpen, maar de rechtbank heeft dat aantal teruggeschroefd tot elf.

 Zo had de verdediging van André Gyselbrecht tevergeefs gevraagd om voormaliger onderzoeksrechter Paul Gevaert als getuige op te roepen. Ook Pol Vandemeulebroucke, de vroegere advocaat van Evert de Clercq, wordt niet opgeroepen als getuige. Verschillende partijen drongen ook zonder succes aan op een verhoor van een Nederlandse vrouw die beweert dat ze in Australië verkracht werd door Saelens.

Op dinsdag 2 mei zullen hoofdinspecteur David Roelant en onderzoeksrechter Koen Wittouck als eerste gehoord worden. Om 15 uur zullen ook wetsdokter Geert Van Parys en wapenexpert Erik De Durpel hun getuigenis afleggen. Op 3 mei staan nog zeven getuigenverhoren gepland. De beklaagden zullen op 4 mei verhoord worden door voorzitter Els D'Hooghe. De pleidooien volgen in principe pas na de zomer.