Met deze nieuwigheden pakken de pretparken dit jaar uit
Bobbejaanland Foto: 'cia jansen
De paasvakantie staat voor de deur, en dat betekent meteen ook een nieuw seizoen voor de pretparken. Van een speeltuin tot een racebaan: dit zijn de nieuwigheden van onze attractieparken.

Na een lange procedureslag over de milieuvergunningen heeft Plopsaland De Panne eindelijk de milieuvergunningen in orde om de houten achtbaan ‘Heidi The Ride’ te openen. Die neemt je aan zeventig kilometer per uur mee over houten rails. Op het hoogtepunt zit je 22 meter boven de grond,  met een uitzicht over het hele park. ‘Heidi The Ride’ opent in de paasvakantie.

In Bobbejaanland kregen de Cowboystad, het Reuzenrad en de Speedy Bob een nieuw likje verf, maarde echte nieuwigheid is de speeltuin Wondergarden. Daarin moeten zowel kleine als grotere kinderen weer volop kunnen spelen en ravotten. De speeltuin heeft een boomhut boven een touwenparcours van vijf meter hoog, een evenwichtparcours met verschillende moeilijkheidsgraden, een kronkelende evenwichtsbalk en twee grote schommelmanden. Het pop-up labyrint waarbij de bezoekers deuren moeten openen via raadsel, was vorig jaar een groot succes, dus vanaf dit jaar behoort het tot de permanente attracties.

Bezoekers van de Efteling moeten nog wachten tot de zomer, want dan gaat de nieuwe familie-attractie Symbolica open. Het ‘Paleis der Fantasie’ komt midden in het park te liggen en onderdak bieden aan verschillende routes, zodat je zelf je avontuur kan bepalen in de verschillende kamers van een fantasiewereld. Een definitieve datum voor opening is er nog niet, maar de Efteling verspreidt wel al volop ‘achter de schermen’-filmpjes van de werkzaamheden.

Bellewaerde opent in het voorjaar de Dawson Duel, een coaster waarop je kan racen tegen iemand anders.  Het is de eerste ‘Duelling Alpine Coaster’ in Europa die op een niet-natuurlijke helling gebouwd is, want concreet wil zeggen dat je eerst via een wandelbrug 25 meter omhoog moet naar een toren, van waaruit je met een slee naar beneden kan racen. Elke baan is ongeveer 450 meter lang en als je snel gaat, haalt je slee zo’n veertig kilometer per uur. Een ritje duurt ongeveer anderhalve minuut.

Niet ver van de grens met Limburg breidt in Nederland pretpark De Valkenier uit met twintig procent van zijn oppervlakte. Daarop komen onder meer een blotevoetenpad en een pirateneiland, met een piratenboot en een attractie die ‘de vliegende schatkist’ heet. Opgelet: in Nederland begint het pretparkseizoen pas op 14 april, dus later dan in België.

Nog veel verder in Nederland ligt het attractiepark Slagharen, waar in de paasvakantie de 'Gold Rush' opengaat. Dit is een triple-launch coaster, want betekent dat de trein eerst voorwaarts, dan achterwaarts en dan nog eens voorwaarts gelanceerd wordt voor hij echt aan de baan  begint. De attractie is 33 meter hoog en bereikt snelheden tot 95 kilometer per uur. De opening is gepland voor 13 april.

In Walibi België werd vorig jaar de Pulsar gelanceerd, dit keer is het aan Walibi Nederland om een nieuwigheid te presenteren. NeuroGen is een 'virtual reality'-beleving, waar bezoekers door een virtual reality-bril patiënten worden die zich laten behandelen in een mysterieuze kliniek. De attractie opent op 14 april en borduurt voort op The Clinic, de Halloweenattractie waarmee Walibi vorig jaar uitpakte. Daarbij werden patiënten vastgebonden op een brancard en ondergingen ze virtueel een operatie die niet goed afliep.