Groen: 'Homans zal met stevig dossier moeten komen'
Ward Kennes Foto: BELGA

Als de Vlaamse diversiteitsambtenaar wordt ontslagen, moet dat gebeuren op basis van het (slecht) functioneren van die ambtenaar en niet omwille van standpunten die de ambtenaar inneemt. Dat zegt Vlaams parlementslid Ward Kennes (CD&V) over het geplande ontslag van Vlaams diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva. Volgens Ingrid Pira (Groen) zal Vlaams minister Liesbeth Homans met een stevig dossier moeten komen.

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) wil diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva ontslaan. Volgens verschillende bronnen is haar kritiek op het beleid een van de redenen waarom ze van de bevoegde minister Homans een negatieve evaluatie heeft gekregen. Andere redenen zouden een probleem van deadlines zijn en een gebrek aan openheid tegenover het kabinet.

Groen: 'Homans zal met stevig dossier moeten komen'
Foto: Kris Van Exel

Vlaams parlementslid Ward Kennes (CD&V) maakt enkele kanttekeningen bij het geplande ontslag. Dat ontslag kan volgens hem namelijk enkel op basis van problemen met het functioneren van de betrokken ambtenaar, zoals het niet halen van deadlines, het niet respecteren van afspraken, enz...

Maar dat de diversiteitsambtenaar af en toe standpunten inneemt die botsen met de visie van de minister, kan volgens Kennes geen reden zijn tot ontslag. 'De diversiteitsambtenaar zit in een onafhankelijke positie en het innemen van standpunten behoort tot haar taken. Zo’n ambtenaar moet een beetje een voortrekkersrol spelen en bijvoorbeeld waken over de naleving van het regeerakkoord en het halen van doelstellingen rond diversiteit', aldus Kennes.

Zolang de betrokken ambtenaar op het publieke forum niet gaat beledigen of ontwettigheden gaat verkondigen, heeft die volgens Kennes een grote vrijheid van spreken. Meer zelfs, het behoort volgens de CD&V’er 'tot het takenpakket van de ambtenaar om de regering uit te dagen'.

Groen: 'Minister zal met stevig dossier moeten komen'

Volgens oppositiepartij Groen zal minister Homans 'met een stevig dossier moeten komen om dit ontslag te verantwoorden'. Vlaams parlementslid Ingrid Pira: 'We kennen het dossier niet dus kunnen we ons niet uitspreken over eventuele professionele tekortkomingen. Maar wat we wel weten, is dat de diversiteitsambtenaar zich regelmatig kritisch opstelt. Als dat de doorslag geeft, zijn we het absoluut niet eens'.

Pira: 'Elke ambtenaar heeft spreekrecht en de diversiteitsambtenaar heeft bovendien een onafhankelijke positie. De vraag is dus of dit een politiek ontslag is of niet, en we gaan ervan uit dat de minister een objectieve evaluatie kan voorleggen'.

‘Laat topambtenaren evalueren door onafhankelijk college’

Frank Van Massenhove, voorzitter van de FOD Sociale Zaken, stelt in een reactie op het geplande ontslag voor om topambtenaren te laten evalueren door een onafhankelijk college en niet door een minister.

‘Ik weet natuurlijk niet wat er echt gebeurd is. Het kan natuurlijk zijn dat de ambtenaar in kwestie fouten heeft gemaakt. Maar dan nog blijft het een reuzeprobleem dat de minister die evaluatie doet. Die evaluaties gebeuren vaak niet op objectieve gronden. Er spelen dan persoonlijke motieven mee en dan krijg je geen ernstige evaluatie. Men krijgt dan voorbeelden als: ‘hij/zij heeft mij tegengesproken op Twitter’. Als een democratie dat soort opmerkingen niet aankan, zit de democratie met een probleem’, aldus Van Massenhove aan Belga.

Daarom pleit Van Massenhove ervoor de evaluaties niet langer te laten gebeuren door de ministers zelf, maar door een ‘onafhankelijk college’. ‘Dat zou de evaluaties objectiveren en het zou de ministers ook tijd en energie besparen. Kijk naar een minister als Maggie De Block die misschien 25 topambtenaren moet evalueren.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in