Zoveel van het geld van 12-12 gaat effectief naar de Hoorn van Afrika

Anderhalve week na de eerste oproep van 12-12 voor de hongersnood in de Hoorn van Afrika hebben de Belgen samen tot nu toe 725.000 euro gestort. Hoeveel van dat geld komt ook effectief terecht in Jemen, Zuid-Soedan, Somalië en Nigeria?

Het Consortium 12-12, dat Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan België en UNICEF België verenigt, lanceerde enkele weken geleden een gemeenschappelijke oproep ten voordele van de slachtoffers van hongersnood in Zuid-Soedan en dreigende hongersnood in Somalië, Jemen en Nigeria.

De voorbije anderhalve week is al ruim 725.000 euro opgehaald. Opvallend is dat de gemiddelde gift die op de 12-12 rekening gestort wordt 82 euro bedraagt en daarmee bijna dubbel zoveel bedraagt als een normale gemiddelde gift. Het voorbije weekend kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bovendien aan dat de federale regering voor elke geschonken euro er nog een euro bovenop doet.

De grote vraag die heel wat mensen stellen is hoeveel van het opgehaalde bedrag effectief wordt ingezet voor de hulpverlening ter plaatse. Op de website van het 12-12lezen we dat voor elke gift van 100 euro gemiddeld 86 euro aan concrete hulpverlening wordt besteed door één van de 6 leden.

Omdat de fondsenwerving van het consortium is onderworpen aan controle door de overheid, zijn er gedetailleerde financiële rapporten beschikbaar van de verschillende acties die het consortium de voorbije jaren heeft opgezet.

Uit die rapporten blijkt dat tussen de 1,5 en de 2,5 procent van het ingezamelde bedrag wordt besteed aan de campagne- en beheerskosten van de actie door het consortium. De afzonderlijke campagnes die de leden van 12-12 opzetten, kosten nog een keer 2%. Zowat 10 procent van het bedrag wordt besteed aan het opzetten van de actie in België en op het terrein.

De financiële gegevens van heel wat andere goede doelen kan u overigens ook inkijken op de website donorinfo.be. Op die website kan u onder meer kijken hoeveel middelen bijvoorbeeld Artsen Zonder Grenzen inzamelt en waar al dat geld naartoe gaat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in