Meisjes in legging niet welkom op Amerikaanse vlucht
United Airlines heeft geluisterd naar het stijladvies van Jani: ‘leggings zijn geen broeken’ Foto: EPA

United Airlines heeft zondag twee jonge tienermeisjes geweigerd aan boord te stappen van een vliegtuig omdat ze een legging droegen. ‘Ongepast’, oordeelde de luchtvaartmaatschappij.

Leggings maken voor veel reizigers deel uit van een ideale outfit om te vliegen, zeker bij lange vluchten, maar dat is buiten United Airlines geoordeeld. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij weigerde zondag twee jonge meisjes de toegang tot hun vlucht van Denver naar Minneapolis omdat ze als ‘gasten’ niet voldeden aan de kledingvoorschriften, aldus een woordvoerder.

Die benadrukt dat de twee niet geweigerd zouden zijn als ze betaald hadden voor hun ticket, maar omdat ze gratis meereisden met een speciaal ticket voor vrienden en familieleden van medewerkers werd van hen verwacht dat ze zich houden aan bepaalde kledingvoorschriften.

De twee meisjes, in het gezelschap van hun ouders, werden gevraagd om andere kleding aan te trekken, en mochten daarna wel aan boord stappen van de volgende vlucht. Volgens de woordvoerder waren de passagiers heel begrijpend en maakten ze geen ophef over de weigering, maar een medereiziger besprak het voorval uitvoerig op Twitter.

#LeggingsGate

Haar tweets lokten ook reacties uit van celebrities zoals model Chrissy Teigen, die zich voorneemt om bij een volgende vlucht met United enkel een jeans en shawl te dragen, terwijl comédienne Sarah Silverman de maatschappij laat weten dat ze alle vluchten voor haar opkomende Amerikaanse tournee elders gaat boeken.

United Airlines reageerde ook op de commotie, met een bericht op de website gericht aan alle reizigers en hun leggings. Daarin verduidelijkt de luchtvaartmaatschappij dat het werknemers toelaat om hun naasten gratis te laten meereizen, maar dat zij dan wel worden gezien als vertegenwoordigers van de luchtvaartmaatschappij, en daarbij nu eenmaal bepaalde kledingvoorschriften horen. Naast leggings worden ook geen minirokjes, te korte topjes en shorts of pyjama’s aan boord toegelaten. ‘Maar vaste klanten: jullie leggings zijn welkom!’, aldus United Airlines.

Die mededeling kon de gemoederen op sociale media evenwel niet bedaren. Velen menen net zoals Watts  dat het kledingbeleid van de luchtvaartmaatschappij vooral gericht is op vrouwen, aangezien de vader van de meisjes in shorts zonder problemen wel aan boord werd toegelaten.