Stakersposten aan verschillende vestigingen van Mondelez
Foto: BELGA

Aan verschillende vestigingen van voedingsbedrijf Mondelez International in België staan er stakersposten uit protest tegen herstructureringen. Volgens de bonden is het rustig omdat het personeel thuisblijft.

De hele week staan er wereldwijd acties gepland bij de voedingsmultinational, onder meer in Frankrijk, Pakistan en de Verenigde Staten. De vakbonden sturen daarmee aan op vaste en kwalitatieve jobs.

In eigen land vinden sinds maandagochtend omstreeks 6.00 uur acties plaats in Mechelen, Rhisnes (Namen) en Herentals.

‘Die verlopen rustigt. We verwachten ook geen problemen. Donderdag was er een vergadering met het personeel en zij reageerden positief’, zegt BBTK-secretaris Frank Lingier aan de hoofdzetel in Mechelen. ‘Hier werkten ooit 400 mensen, daar is al een derde van weg. Er zouden nog afdelingen verdwijnen, maar de directie weigert het sociaal plan voor hen te verlengen. Men vraagt ook inleveringen. Dat ligt gevoelig.’

Ook in Herentals, bij het vroegere LU en Milka, wordt gestaakt. ‘Er zijn geen mensen die zich aanbieden om te werken, nadat het personeel eind vorige week was ingelicht. Er is geen productie’, zegt ACLVB’er Katleen Verhaegen.

De weekendploeg in Herentals heeft volgens haar om 1.00 uur het werk neergelegd. De actie zou tot deze nacht duren.