‘Persconferentie Bart De Wever was noodzakelijk en adequaat’
Bart De Wever met naast hem korpschef Serge Muyters. Foto: ISOPIX

De snelle communicatie van Bart De Wever over het incident op de Meir is bij het gerecht in het verkeerde keelgat geschoten. Maar de Antwerpse burgemeester verdedigt zich nu met een gedetailleerde tijdlijn. ‘Iedere neutrale waarnemer zal kunnen opmaken dat de communicatie noodzakelijk was.’

‘We hadden liever gehad dat het Antwerpse stadsbestuur niet zo voortvarend had gecommuniceerd over het incident.’ Dat zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket, dat alle terreuronderzoeken in ons land voert, over de veelbesproken persconferentie van Antwerps burgemeester Bart De Wever en zijn korpschef Serge Muyters afgelopen donderdag.

Ook het parket van Antwerpen was er niet mee opgezet. Net zoals het federale parket had het Antwerpse parket De Wever en Muyters zelfs afgeraden om de pers bijeen te roepen.

Volgens de woordvoerder van De Wever heeft ‘niemand iets verboden’. ‘De korpschef had geen “spreekverbod” en de inhoud van zijn tekst was afgestemd met het lokaal en federaal parket’, reageert Johan Vermant.

Dat wordt in gerechtelijke kringen ontkend. ‘Er was inhoudelijk helemaal niets afgesproken.’

Ging De Wever in de fout door de persconferentie te beleggen? Vanuit het standpunt van de speurders wel.

Maar omdat de commotie maar blijft aanhouden, zag de burgemeester zich zaterdag genoodzaakt om een document te publiceren waarin het verloop van die bewogen donderdag in detail wordt geschetst.

‘Gezien de aanhoudende partijpolitieke (Wouter Van Besien van Groen haalde uit naar De Wever, red.) en journalistieke commentaar op de communicatie naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen donderdag (...) publiceren wij hierbij een precies overzicht van het verloop’, zo begint het drie pagina’s tellende document dat op Twitter geplaatst werd door woordvoerder Vermant. ‘Daaruit zal iedere neutrale waarnemer kunnen opmaken dat de communicatie noodzakelijk, doorgesproken en adequaat was. In gelijkaardige omstandigheden zouden we precies hetzelfde handelen. Een voorbeeld van klassieke crisiscommunicatie.’

 

 

De chronologie

Het overzicht begint om 10.45 uur met een patrouille van Defensie die een voertuig met hoge snelheid over de Meir ziet rijden. Tien minuten later kan het snelleresponsteam de bestuurder arresteren op de Sint-Michielskaai. Om 12.43 uur krijgt de politiewoordvoerder de eerste vragen van de pers. Om 12.50 uur neemt de politie een eerste keer contact op met het Antwerpse parket ‘in verband met de inhoud van een mogelijke communicatie’. Het antwoord van het parket wordt niet in de mededeling vermeld. De politiewoordvoerders krijgen daarna herhaaldelijk vragen van de pers, ‘met alsmaar meer de teneur dat er toch wel iets ernstigs aan de hand is’.

Om 13 uur beslist burgemeester De Wever ‘op basis van verdere afstemming met politie en parket een mogelijke communicatie voor te bereiden’. Om 13.15 uur vertrekken de korpschef, enkele politiemensen van het crisisteam en de politiewoordvoerders naar het stadhuis. Er wordt afgesproken dat het kabinet de praktische organisatie van de persconferentie op zich neemt en dat de politiewoordvoerders verder afstemmen met het parket. Om 13.21 uur volgt een tweede contactname met het Antwerpse parket over de inhoud van een mogelijke communicatie en navolgend sms-verkeer. De politiewoordvoerders proberen om 13.24 uur contact op te nemen met het federaal parket, maar krijgen niemand te pakken en laten een bericht op de voicemail na. Om 13.25 uur krijgt burgemeester De Wever een eerste versie van de verklaring die de korpschef zal afleggen.

Om 13.31 uur is er een eerste rechtstreeks contact tussen de politiewoordvoerders en het federaal parket. Zowel het Antwerpse als het federale parket drukken erop ‘niet te veel informatie te geven’. Op basis daarvan wordt de verwoording afgetoetst. Om 13.42 uur volgt een derde contact met het Antwerpse parket over de inhoud van een mogelijke communicatie en om 13.51 uur een tweede contact met het federale parket.

Om 14 uur – een kwartier voor de start van de persconferentie – meldt de Franstalige woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken aan de kabinetswoordvoerder van De Wever dat de persmagistraat van het federaal parket met hem contact wenst. Die laat weten dat hij de burgemeester ‘er niet kan van weerhouden een persconferentie te geven’. De kabinetswoordvoerder deelt hem mee dat de inhoud van de verklaring met zowel het lokaal als federaal parket is afgestemd en dat de burgemeester daar enkel zijn waardering over het optreden van Defensie en de lokale politie aan zal toevoegen.

In het document wordt ook nog gesteld dat de communicatie nodig was door ‘de brede speculaties in de pers en de signalen van bezorgde burgers’. Aangezien de aanwezigheid van zowel militairen als politie op gevoelige plaatsen werd verhoogd, was ‘een geruststellende en feitelijke boodschap noodzakelijk’, aldus de mededeling.

Het document

 

Tijdlijn persconferentie Bart De Wever 1 by Jerry Harris on Scribd

 

 

Tijdlijn persconferentie Bart De Wever 2 by Jerry Harris on Scribd

 

 

Tijdlijn persconferentie Bart De Wever 3 by Jerry Harris on Scribd