Gent-Wevelgem herdenkt zondag Antoine Demoitié
Foto: EPA

Zondag heeft met Gent-Wevelgem al de vierde WorldTourkoers van het seizoen in ons land plaats. De startplaats van de klassieker is de Grote Markt van Deinze. De finishlijn ligt traditioneel op de Vanackerestraat in Wevelgem. De renners hebben er daar 249,2 kilometers, doorspekt met elf pittige hellingen, opzitten.

Vorig jaar werd Gent-Wevelgem getroffen door het dodelijke ongeval met Antoine Demoitié. De organisatoren hielden er dan ook aan de renner te huldigen. “Voor de start van onze wedstrijd wordt het team Wanty-Groupe Gobert, de ploeg waar Antoine Demoitié deel van uitmaakte, als laatste in de reeks aan het publiek op het podium voorgesteld. Voorts is er nog een boog met de beeltenis van Antoine die komt op de Rozenberg, één van de hellingen die op het trainingsparkoers lag van de ook al betreurde Frank Vandenbroucke. Bovendien hielden we eraan het rugnummer 192 niet meer uit te reiken”, meldde Hans De Clercq van het organiserende comité.

“Wat betreft het parkoers snoeiden wij flink in het aantal wedstrijdkilometers in Frankrijk. Dat moest ook met het invoeren van de zogenaamde ‘Plugstreets’. Vanuit startplaats Deinze trekken we in een lus naar de poldervlakte van De Moeren om zo Frankrijk binnen te rijden, waar we zes hellingen aandoen. Daarbij is ook de nieuwkomer, de Ravensberg, na 155 kilometer wedstrijd. Eens in België rijden we een tweede keer de Kemmelberg op, gevolgd door de Monteberg. En dan is er de inlassing van de Plugstreets. Nu al legendarisch en verguisd door sommigen, ook al heeft er nog geen enkele koers over gereden. Ik snap de kritiek niet. Dat de wedstrijd daar verloren kan worden is een fabeltje. Trouwens je kan overal pech hebben. En die onverharde stroken liggen op zowat 60 kilometer van de eindmeet. Nog voor de laatste beklimming van de Kemmelberg. Bovendien zijn het nog altijd de renners die de koers maken. Er zijn twee types van renner die Gent-Wevelgem, in zijn huidige vorm, kunnen winnen. Dat zijn de sterke sprinters, zoals Alexander Kristoff, John Degenkolb of een Arnaud Démare. Door de moeilijkheidsgraad van onze koers is het zo dat een pure rassprinter hier niet meer aan zijn trekken komt. En dan zijn er natuurlijk de mannen die er altijd staan in de klassiekers, zoals Tom Boonen, Peter Sagan, Greg Van Avermaet en noem maar op.”

“Voor de veiligheid hebben we ervoor gezorgd dat geen enkele mobiele seingever het peloton moet inhalen of voorbij steken. Dit gedurende de hele wedstrijd. Dat kostte ons heel wat werk, maar veiligheid primeert nu eenmaal”, besloot De Clercq. Vorig jaar ging de zege in Wevelgem naar wereldkampioen Peter Sagan. Hij bleef toen van Sep Vanmarcke en Viacheslav Kuznetsov voor.