Op de eerste dag van de Europa-Cupfinale in Hasselt heeft shorttracker Stijn Desmet vrijdag op zijn eigen baan genoegen moeten nemen met een tweede plaats. De beste Belgische junior moest in de finale van de 1.500 meter de Nederlander Jasper Brunsmann laten voorgaan.

Desmet was als snelste de eindstrijd op de afstand ingegaan. De derde plaats was voor Robert Zvenieks uit Letland. Bij de senioren werd Ward Pétré, net als Desmet een pupil van bondscoach Pieter Gysel, zesde op de 1.500 meter. De Nederlanders domineerden het onderdeel, van hen pakte Leon Bloemhof de zege.

Alexandra Danneel bleef op de 1.500 meter buiten de prijzen: vierde. De vijfde plaats was voor Daphne Merlevede. De overwinning ging naar de Italiaanse Arianna Sighel.

De Belgische shorttrackers kennen de piste in Hasselt als weinig anderen. Het is de vaste trainingsbaan van de selectie van Gysel. Desmet, zijn oudere zus Hanne en Jens Almey hebben zich om die reden in Hasselt gevestigd. Die laatste twee komen dit weekeinde niet op het vertrouwde ijs. De races zijn bestemd voor shorttrackers die niet aan de wereldbekerwedstijden van dit seizoen hebben deelgenomen.