De Amerikaanse president Donald Trump heeft niet genoeg steun gevonden voor zijn wet die Obamacare moet vervangen. Dat is een grote nederlaag voor hem. Obamacare blijft voorlopig bestaan.

De stemming in het Congres was normaal gezien gepland voor donderdag, maar werd al met een dag uitgesteld. In de eindspurt gooide de president zijn volle gewicht in de schaal. Hij nodigde dwarsliggende partijgenoten uit voor een tête-à-tête in het Oval Office, maar tevergeefs. De president slaagde er niet in voldoende leden van zijn partij achter zich te scharen.

De president heeft aan de Republikeinse leiders in het Huis van Afgevaardigden gezegd om de geplande stemming over het wetsontwerp dat Obamacare moet vervangen te annuleren, zegt een medewerker van de Republikeinen. Gisteren dreigde Trump er nog mee om zijn hervorming van de zorgwet los te laten als hij niet genoeg steun kreeg.

Het intrekken van het wetsontwerp wordt als groot gezichtsverlies voor Trump beschouwd. De vervanging van Obamacare was een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes.

‘Obamacare zal exploderen’

Trump reageerde in een persconferentie dat zijn hervorming ‘tien tot vijftien’ stemmen tekort kwam. Hij beschuldigt de Democraten ervan dat zijn voorstel niet genoeg steun kreeg. 'We hebben een hoop geleerd over loyaliteit, over het verkrijgen van stemmen en over enkele zeer geheimzinnige regels in zowel het Huis als de Senaat', verklaarde Trump.

Obamacare zal volgens hem nu exploderen vanwege hoge premies, en dat maakt voor Trump de Democraten de verliezers. Wel schrijft hij een hervorming nog niet volledig af. Zo zou hij bereid zijn om samen met de Democraten een voorstel uit te werken. Hij verwacht ook dat de Democraten binnen het jaar zelf hervormingsvoorstellen zullen doen.

‘De Republikeinen zullen zich nu wellicht concentreren op een belastinghervorming’, zei de president nog.

‘Teleurstelling’

Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en de architect van de wet, spreekt van een teleurstelling. ‘Grote dingen doen, is moeilijk. We waren er dichtbij, maar we kwamen tekort. (...) We moeten beter doen en we zullen beter doen. Dit is niet het einde van het verhaal.’

Lees verder onder de foto.

Trumpcare afgeblazen
Paul Ryan geeft zijn teleurstelling toe op een persconferentie. Foto: AFP

Voorlopig blijft Obamacare dus van kracht. ‘Obamacare doet families pijn’, zei Ryan. ‘Maar we blijven er voorlopig mee zitten. Ik weet niet hoelang we nodig gaan hebben.’

Tegenstand

Tientallen Republikeinse afgevaardigden zien de nieuwe wet niet zitten, om uiteenlopende redenen: gematigde Republikeinen vrezen dat hun kiezers gedupeerd worden, en conservatieven vinden dat het huidige voorstel juist niet ver genoeg gaat.

De gevolgen voor zieke Amerikanen zijn cruciaal: volgens berekeningen van onafhankelijke experts vallen op termijn 26 miljoen Amerikanen zonder ziekteverzekering als dit plan goedgekeurd wordt.

De Democraten reageren tevreden op de mislukking van de Republikeinen. ‘Vandaag is een belangrijke dag voor ons land’, zegt Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden. ‘Het is een overwinning voor het Amerikaanse volk.’

Eenzelfde geluid laat parlementslid Bernie Sanders horen.

Ook voormalig presidentskandidate Hillary Clinton reageert tevreden. 'Een overwinning voor alle Amerikanen', tweet ze.