PTB groter dan PS in peiling
Foto: Photo News

De extreemlinkse partij PVDA/PTB is in het zuiden van het land nipt groter dan de PS. Dat stelt een peiling van La Libre en de RTBF.

In de peiling klimt de PTB naar 20,5 procent terwijl de PS terugvalt tot 20,3 procent. De liberalen van premier Michel zijn de grootst partij. De MR haalt in Wallonië als oppositiepartij 22,7 procent in de peiling.

Hoogstwaarschijnlijk speelt het Publifin-schandaal de Franstalige socialisten parten. Daaruit blijkt dat de graaicultuur - vooral bij PS-politici - nog altijd ingebakken zit.

In Brussel blijft de PS de grootse met 20,1 procent. Maar ook hier rukt de PVDA - of PTB - verder op. Met 14,1% wordt ze de derde grootste partij, voor Ecolo (13,1%) en DéFi (10,4%).

In Vlaanderen verandert er niet veel in de peilingen. N-VA blijft veruit de grootse partij. De Vlaams-nationalisten zouden uitkomen op 28,3% (2 procentpunt meer tegenover december) en dubbel zo groot zijn als de tweede partij, CD&V (2,2 procentpunt minder ten opzichte van december). PVDA komt in Vlaanderen net boven de kiesdrempel.

De peiling is tussen 16 en 20 maart afgenomen bij 2.898 Belgische kiezers. De foutenmarge bedraagt 3% in Vlaanderen en 3,2 procent in Wallonië en in Brussel.