Letlander Toms Skujins pakt zege in Italië
Tom Skujins (archiefbeeld) Foto: AFP
Toms Skujins (Cannondale-Drapac) heeft vrijdag de tweede rit in de 32e editie van de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali (cat. 2.1.) gewonnen. Na 130 kilometer van Riccione naar Sogliano sul Rubicone bleef hij de Fransman Arnold Jeannesson en de Italiaan Matteo Busato voor. De 25-jarige Let neemt ook de leiderstrui over van de Fransman Lilian Calmejane, die terugvalt naar de tweede plek op 16 seconden. De Colombiaan Egan Arley Bernal is op 17 seconden derde.

De wedstrijd werd gekleurd door een vroege vlucht met zeven renners: Didier Santosque, Brice Feillu, Massimo Rosa, Julen Amezqueta, Giacomo Berlato, Jon Irizari en Michele Scartezzini. Maximaal reden ze 3:15 bij elkaar, waarna het peloton het tempo de hoogte injoeg in de korte etappe. Op het lokale circuit spatte de kopgroep uiteen en werden de laatste vluchters gegrepen. Op de Ville di Monte Tiffi trok Egan Arley Bernal in de aanval, Jaime Roson en Rodolfo Andres Torres sprongen mee, net zoals Kirill Pozdnyakov en Danilo Celano. Het kwintet zou nog vier andere renners zien terugkomen: Toms Skujins, Matteo Busato, Arnold Jeannesson en Eduardo Sepulveda. Met negen trokken ze naar de finish, een slotklim naar het centrum van Sogliano. Daarop trok Skujins meteen fors door. Jeannesson strandde als tweede op zeven seconden.

Skujins bezorgde Cannondale-Drapac de eerste zege van het jaar. Zelf zit hij nu aan drie profzeges, na twee ritoverwinnigen in de ronde van Californië (2015 en 2016). .