Het exportslachthuis Tielt heeft twee van hun medewerkers geschorst nadat beelden van hun slachtprocedures uitlekten. Het bedrijf zegt vragende partij te zijn om zijn werk 24 uur per dag onder cameratoezicht te doen.

Het slachthuis kwam donderdag onder vuur te liggen na de verspreiding van undercoverbeelden van de ngo Animal Rights. In een persbericht wordt gesteld dat het slachthuis nu 'gegijzeld wordt door een stemmingmakerij'. Ook zegt het exportslachthuis dat inmiddels is stilgelegd door de Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA): 'Er liggen er 350 directe jobs en nog veel meer indirect mensenleed in de weegschaal'.

De directie van Tielt herhaalt 'bijzonder geschokt te zijn door de inhoud van de gemonteerde Animal Rights reportage'. Ook zegt ze 'onmiddellijk' acties genomen te hebben om ervoor te zorgen dat de procedures gevolgd worden. Daarnaast worden verontschuldigingen aangeboden: 'De directie ontkent de beelden niet, herhaalt dat het niet had mogen gebeuren en dat dit losstaande en geïsoleerde feiten zijn. Zij verontschuldigt zich en vraagt een eerlijke kans om haar activiteiten verder te zetten volgens de in de sector geldende voorschriften.'

Extra maatregelen
In haar persbericht staat verder dat het slachthuis per direct 'bijkomende maatregelen' heeft genomen. Zo worden er zes extra camera’s geplaatst boven op de vijf al bestaande camera's en maakt de directie zich sterk om 'in volle transparantie te willen werken en 24/7 life streaming ter beschikking te stellen' aan een bevoegde instantie zoals het LNE'. Ook heeft de directie twee eigen medewerkers geschorst tot het onderzoek meer duidelijk verschaft wegens hun 'vermoedelijke fraudedaad' en 'bij de onderaannemers werden drie personen die de procedures inzake dierenwelzijn hebben overtreden, ontslagen'.