Brussels Airlines moet 16,8 miljoen terugbetalen aan Belgische staat
Foto: BELGA

Brussels Airlines, Tui en Thomas Cook moeten 19 miljoen aan staatssteun terugbetalen. Ryanair en Vueling trokken ten strijde tegen de steun.

De federale regering vraagt de 19 miljoen euro staatssteun terug die in 2014 de luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines, TUI fly en Thomas Cook Airlines ten goede is gekomen. Dat blijkt uit een koninklijk besluit dat vrijdag werd gepubliceerd in het Staatsblad.

De steun, officieel een “toelage voor de ondersteuning van infrastructuur inzake beveiliging”, was bestemd voor Brussels Airport Company. Die moest het geld doorstorten aan die luchtvaartmaatschappijen die in 2012 minstens 400.000 vertrekkende passagiers hadden in Zaventem, in casu Brussels Airlines, TUI fly (toen nog Jetairfly) en Thomas Cook Airlines. De achterliggende reden was om het de Belgische luchtvaartmaatschappijen toe te laten om te concurreren met prijsvechters die de sociale lasten elders betalen.

De toelage was niet naar de zin van de lagekostenmaatschappijen Ryanair en Vueling, die een klacht indienden bij de Europese Commissie. Die opende een inbreukprocedure.

Minister van Mobiliteit François Bellot heeft nu beslist het koninklijk besluit dat de toelage toekende, in te trekken en het uitgekeerde geld terug te vorderen, zo staat in het Staatsblad.

De toelage bedroeg 19 miljoen euro per jaar gedurende drie jaar, maar werd alleen in het eerst jaar (2014) uitgekeerd. Omwille van de inbreukprocedure werd de toelage in 2015 en 2016 niet gestort.

Voor Brussels Airlines is de pil het bitterst. Zij kregen 16,8 van de 19 miljoen euro steun. ‘Dat zal tot een uitzonderlijk verlies leiden in 2017’, zegt woordvoerster Kim Daenen. ‘Maar we hebben een gezonde cashpositie van 280 miljoen euro.’

Brussels Airlines gaat de beslissing juridisch niet aanvechten, maar verwacht wel dat de overheid haar engagement nakomt, en een andere oplossing vindt om de ‘oneerlijke concurrentie’ aan te pakken.