Indrukwekkende Van Avermaet wint E3 Harelbeke na machtssprint van drie tenoren
Greg Van Avermaet schreeuwt het uit Foto: BELGA

Greg Van Avermaet heeft vrijdag de Record Bank E3 Harelbeke gewonnen. Samen met Philippe Gilbert en Oliver Naesen kleurde hij de finale na een machtsontplooiing op de Taaienberg, de verzamelde concurrentie beet zich de tanden stuk op de drie mannen in vorm. Van Avermaet won eerder dit jaar ook al de Belgische openingsklassieker, de Omloop Het Nieuwsblad.

Het peloton trok zich om 12u22 op gang in Harelbeke voor 206 km, met daarin 15 hellingen en 5 kasseistroken. Het tempo lag in de beginfase ook erg hoog, zodat iedereen in slagorde naar de eerste helling (Katteberg) en kasseistrook (Beaucarnestraat) van de dag reed. Gevolg van dat nerveuze wedstrijdbegin was wel een pleiade aan valpartijen, waarvan Tony Gallopin het grootste slachtoffer was: de kopman van Lotto-Soudal werd afgevoerd naar het ziekenhuis van Oudenaarde met last aan de linkerpols, al bevestigde zijn ploeg later dat de Fransman geen breuken opliep.

Indrukwekkende Van Avermaet wint E3 Harelbeke na machtssprint van drie tenoren
Tony Gallopin Foto: rr
Indrukwekkende Van Avermaet wint E3 Harelbeke na machtssprint van drie tenoren
Ook Dayer Quintana kwam pijnlijk ten val Foto: Photo News

Pas na 60 kilometer konden de eerste renners zich onttrekken aan het peloton, maar de aanval van Ryan Mullen (Cannondale), Berden de Vries (Roompot) en Marco Coledan (Trek) leverde niets op. Even later hadden zes vluchters meer geluk, hun namen: Alexis Gougeard (AG2R), David Per (Bahrain), Christophe Masson (WB - Veranclassic), Taco van der Hoorn (Roompot) en onze landgenoten Gijs Van Hoecke (LottoNL) en Laurens De Vreese (Astana). Halverwege koers sneden de leiders de Oude Kruisberg met bijna 5 minuten voorsprong op het peloton, een tegenaanval van Mickaël Delage, Tom Van Asbroeck en Dries De Bondt was verloren moeite.

Indrukwekkende Van Avermaet wint E3 Harelbeke na machtssprint van drie tenoren
De zes leiders Foto: Photo News

In het peloton maakte men zich op 70 kilometer van de meet op voor koers: het tempo ging weer met een ruk de hoogte in, opnieuw stapelden de incidenten zich op. Achtereenvolgens Sylvain Chavanel, Mike Teunissen, Alexey Lutsenko en Jack Bauer zochten het asfalt op, Jens Keukeleire (Orica), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), Ian Stannard (Sky) en Guillaume Van Keirsbulck (Wanty) stonden aan de kant met een lekke band. Geen wonder dat de toppers absoluut voorin wilden zitten in de aanloop naar de Taaienberg, waar de E3 traditioneel openbreekt.

Indrukwekkende Van Avermaet wint E3 Harelbeke na machtssprint van drie tenoren
Het was een hele dag zenuwachtigheid in het peloton Foto: BELGA

Boonen opent debatten, Gilbert profiteert

Recordhouder Tom Boonen wilde in de “kleine Ronde van Vlaanderen” zijn vorm demonstreren en gooide een bom, maar met Sagan, Stuyven, Gilbert, Van Avermaet en Rowe zat er serieus wat concurrentie in het wiel van de vijfvoudige winnaar. Een schijnmanoeuvre van Gilbert en een snok van Boonen later zat iedereen à bloc, maar Philippe Gilbert profiteerde van het beukwerk van ploegmaat Boonen en zijn blijkbaar fabelachtige benen en trok op avontuur.

Indrukwekkende Van Avermaet wint E3 Harelbeke na machtssprint van drie tenoren
Tom Boonen ranselde het peloton uit elkaar Foto: Photo News

Enkel Van Avermaet, Naesen en - verrassend - Sagan-ploegmaat Lukas Pöstlberger konden het wiel van de Monegask houden. Samen raapte het kwartet het verloren gereden trio Van Asbroeck/Delage/De Bondt op, en even later maakten ook Sep Vanmarcke en Luke Durbridge de aansluiting. Peter Sagan zelf had de slag gemist, en moest dus in zijn eentje op zoek naar de elitegroep. Idem voor Lotto-Soudal, Team Sky en Trek-Segafredo, ook die ploegen moesten dus vol aan de bak op de Eikenberg.

Eén voor één voor de bijl

Al dat geweld had zijn effect op de voorsprong van de kopgroep: op 60 kilometer van de meet raapte het elitegroepje met Gilbert, Van Avermaet en Naesen de zes leiders op. Na materiaalpech voor Gijs Van Hoecke hadden we dus een dozijn op kop van de koers. Het peloton verloor steeds meer terrein op de vlucht, waar Gilbert in de boter trapte en het tempo verschroeiend hield. Op de Paterberg ging de achterdeur dan ook open... toen waren er nog zeven.

Indrukwekkende Van Avermaet wint E3 Harelbeke na machtssprint van drie tenoren
Sep Vanmarcke toonde tekenen van betershap Foto: BELGA

Telt u nog mee? Op de Oude Kwaremont gingen ook de herboren (maar toch niet helemaal) Sep Vanmarcke en Laurens De Vreese voor de bijl, en na een prikje van Naesen bleven enkel de Grote Drie nog over: Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen waren duidelijk de sterksten in koers en zouden onder elkaar uitmaken wie de zege pakte in Harelbeke.

Indrukwekkende Van Avermaet wint E3 Harelbeke na machtssprint van drie tenoren
Oliver Naessen, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet: de drie sterksten in koers Foto: BELGA

Drie sterksten in koers

Met enkel nog de Varent en de Tiegemberg op het programma, reed het trio de achtervolgende groep met gelosten al snel op anderhalve minuut. Met dank aan de goede verstandhouding voorin, zelfvertrouwen is blijkbaar een logisch gevolg van een blakende vorm. Op 18 kilometer van de meet sneed het leiderstrio de Tiegemberg aan, waar Gilbert meteen de benen van zijn twee concurrenten testte door even op de trappers te gaan lopen. Van Avermaet reageerde gepast, maar Naesen hing tussen zijn kader en moest even passen, al sloot hij op karakter vlug weer aan.

De drie tenoren gingen in gesloten slagorde naar de meet. De drie sterksten in koers keken naar elkaar, het tempo ging er compleet uit en we gingen linkeballen. Greg Van Avermaet loerde vanuit het wiel naar Philippe Gilbert, maar op 250 meter van de meet sprong Naesen vanuit derde positie vliegensvlug weg. De motor van de andere twee bleek echter groter, en op macht gingen ze er nog op en over. Gilbert strandde op een half wiel van de zege, Van Avermaet demonstreerde zijn grote vorm door “de kleine Ronde van Vlaanderen” op zijn naam te schrijven.

Van Avermaet volgt zo de Pool Michal Kwiatkowski op die vorig jaar won. Het was al geleden van 1999 dat er nog eens drie Belgen op het podium stonden in de E3 Harelbeke. Toen won Peter Van Petegem voor Andrie Tchmil en Frank Vandenbroucke

Top 10:

1. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 206,1 km in 4u48:22(gem. 42,88 km/u) 2. Philippe Gilbert (Bel/QST) z.t. 3. Oliver Naesen (Bel/ALM) 4. Luke Durbridge (Aus/ORS) op 38” 5. Lukas Postlberger (Oos/BOH) op 40” 6. Michael Valgren (Den/AST) op 51” 7. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) op 53” 8. Tom Boonen (Bel/QST) z.t. 9. Dylan van Baarle (Ned/CDT) 10. Alberto Bettiol (Ita/CDT)

Bekijk hier de volledige uitslag!

De vreugde na de aankomst:

Prins Laurent was eregast in Harelbeke:

Indrukwekkende Van Avermaet wint E3 Harelbeke na machtssprint van drie tenoren
Op de fiets van de winnaar Foto: hc