Belgische Turken kunnen hun stem vanaf maandag uitbrengen
Foto: Reuters
Belgen van Turkse origine die zich willen uitspreken over de vraag of Turkije moet evolueren naar een presidentieel systeem, kunnen daarvoor vanaf maandag terecht in Brussel of Antwerpen.

Uit cijfers van de Turkse ambassade in Brussel blijkt dat ongeveer 68.000 van de ruim 150.000 Belgo-Turken zich al geregistreerd hebben om hun stem uit te brengen. Als het referendum een 'ja' krijgt, wordt de macht van president Recep Tayyip Erdogan gevoelig uitgebreid. Op vrijdag werd al een rondreidende reclamezuil met Erdogan gespot in Brussel:

De 5,5 miljoen Turken in het buitenland krijgen als eerste de kans om hun stem te laten horen over een mogelijke grondwetswijziging in hun thuisland. De Turkse diaspora in een zestigtal landen, waaronder België, krijgt daarvoor vanaf maandag nog tot 9 april de tijd. In Turkije zelf vindt de volksraadpleging pas op 16 april plaats. De Turkse peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace.

Heisa in Europa
Het Turkse referendum zorgde al voor heel wat heisa in verschillende EU-lidstaten. President Erdogan stuurde zijn getrouwen uit naar verschillende Europese landen om er zoveel mogelijk ja-stemmen te ronselen bij de Turkse bevolking, maar dat was dik tegen de zin van onder meer Nederland en Frankrijk. In Nederland kwam het vorige week zelfs tot een heuse diplomatieke rel nadat twee Turkse ministers het land werden uitgezet omdat ze probeerden campagne te voeren voor het referendum.

Afgaande op de resultaten van de meest recente Turkse verkiezingen, maakt Erdogan in ons land alvast veel kans op een 'ja'. In november 2015 kreeg zijn partij AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) bijna 63 procent van de Belgische stemmen, bij een opkomst van 35 procent. In Vlaanderen kreeg de AKP zelfs 68 procent van de stemmen achter zich. Ter vergelijking: in de algemene uitslag eindigde de partij toen net onder de 50 procent, wat meteen