Dag op dag twee jaar nadat zijn zoon Andreas Germanwings-vlucht 9525 liet neerstorten in de Alpen, heeft Günter Lubitz forse kritiek gegeven op het onderzoek naar het drama dat aan 150 mensen het leven kostte. De vader eist een nieuw onderzoek. ‘Mijn zoon was op het moment van de crash niet suïcidaal.’
‘In de zes jaar voor de crash was onze zoon een levenslustige en gelukkige man’, zei de vader op een persconferentie. ‘Tot nu toe gelooft iedereen de theorie van een copiloot die al lang depressief was, die opzettelijk en met voorbedachten rade zijn vliegtuig op een berg liet neerstorten. We zijn ervan overtuigd dat die theorie fout is.’
‘Nooit bewezen wie in cockpit zat’
De vader van de copiloot wordt in zijn kritiek op het onderzoek gesteund door een journalist, Tim van Beveren.
De twee mannen willen een nieuwe theorie lanceren: in de cockpit zou Lubitz onwel zijn geworden door een koolstofmonoxide-lek terwijl de piloot uit de cockpit was buitengesloten.
Op de vraag of hij dacht dat zijn zoon onschuldig was, antwoordde de vader: ‘we zoeken naar de waarheid’.
Volgens de onderzoekers had Andreas Lubitz de Airbus opzettelijk tegen een steile rotsachtige berg in Zuid-Frankrijk laten crashen. Eerder zou hij de boordcommandant hebben buitengesloten. Dat is nooit onbetwistbaar bewezen, zei van Beveren in Berlijn.
De Duitse regering twijfelt niet aan de officiële versie van de crash. ‘Er is geen enkele aanleiding voor waarom we zouden moeten twijfelen aan de bevindingen van de onderzoekscommissie’, zei de woordvoerder van het ministerie van Verkeer vrijdag.
Lubitz verantwoordelijk
Volgens het Duitse gerecht draagt copiloot Andreas Lubitz de enige verantwoordelijkheid voor de crash. De piloot had de cockpit kort voor de crash verlaten. Hij probeerde de deur naar de cockpit nog te openen terwijl Lubitz het vliegtuig al had doen dalen, maar tevergeefs. Het onderzoek heeft geleid tot het besluit dat geen levende persoon vervolgd moet worden’, zei aanklager Christoph Kumpa in januari.

‘Niet gedaan om te kwetsen’
De nabestaanden van de slachtoffers haalden zwaar uit naar de vader van Andreas Lubitz en de timing van zijn persconferentie. ‘Natuurlijk weten we dat het drama vandaag exact twee jaar geleden is’, aldus Günter Lubitz. ‘We hadden verwacht dat de mensen slecht zouden reageren op onze datumkeuze. Maar ik ben ervan overtuigd dat we in hun ogen geen goede datum hadden kunnen kiezen. Weet dat we hiermee niemand willen kwetsen. We hebben gekozen om de persconferentie vandaag te houden omdat we zo het meeste kans hebben om te bereiken wat we willen bereiken: namelijk dat er een nieuw onderzoek komt.’
Herdenking crash
Vrijdag hebben leerlingen, leerkrachten en ouders in het Westfaalse Haltern de slachtoffers herdacht. Op het tijdstip van de crash om 10.41 uur kwamen 1.200 leerlingen, 100 leerkrachten en rond de 300 familieleden samen op de campus van de Joseph Königschool voor een minuut stilte. Witte rozen herinnerden aan de 16 leerlingen en twee leraressen, die onder de 150 doden waren. In de hele stad luidden de kerkklokken. In de Franse Alpen kwamen een 500-tal nabestaanden van de slachtoffers samen in de kathedraal van Digne-les-Bains voor een herdenkingsplechtigheid.


De leerlingen en leraressen waren aan boord van de Airbus van de dochtermaatschappij van Lufthansa op de terugvlucht van een schooluitstap in Barcelona. Het vliegtuig was op 24 maart 2015 om 10.41 uur neergestort. Volgens de onderzoekers had de geestelijk verwarde copiloot Andreas Lubitz het toestel opzettelijk tegen een berg van de Zuid-Franse Alpen laten crashen. Alle 150 inzittenden kwamen om het leven: 72 van hen kwamen uit Duitsland en 51 uit Spanje. In de Franse Alpen kwam vrijdag een 500-tal nabestaanden van de slachtoffers samen in de kathedraal van Digne-les-Bains voor een herdenkingsplechtigheid.