Staat de ‘langste’ wolkenkrabber straks in New York?
Foto: Oiio Studio

Vergeet de Big Ben, straks is er misschien de Big Bend, een nieuwe wolkenkrabber in Manhattan die hengelt naar de titel hoogste gebouw ter wereld, ook al is dat wettelijk gezien onmogelijk in New York.

Door het gebouw in een u-vorm te ontwerpen, wordt de schaarse ruimte in New York efficiënt gebruikt, argumenteert de Griekse architect Ioannis Oikonomou van Oiio Studio.

Vastgoedontwikkelaars willen liefst zo hoog mogelijk bouwen om de oppervlakte van hun gebouw te maximaliseren, maar daar steekt de wetgeving in New York een stokje voor. Het ontwerp van Oiio Studio meent de oplossing gevonden te hebben door het gebouw met een hoogte van 1.200 meter ‘te plooien’ waardoor het nog slechts half zo hoog in de lucht reikt.

Ter vergelijking: het nieuwe World Trade Center is met 541 meter voorlopig nog het hoogste gebouw van New York, de Burj Khalifa in Dubai is 828 meter hoog en in afwachting van enkele projecten nog steeds het hoogste gebouw ter wereld.

Staat de ‘langste’ wolkenkrabber straks in New York?

‘De Big Bend kan een architecturale oplossing bieden voor de hoogtebeperkingen in Manhattan’, aldus Oikonomou over zijn voorstel voor vrijgekomen ruimte aan West 57rd Street, ten zuiden van Central Park. De dunne structuur zou aan de voet een historisch gebouw klemmen.

Mocht het gebouw ooit groen licht krijgen, dan wacht er weliswaar nog een grotere uitdaging: een lift ontwikkelen die een bocht kan nemen en zich ook horizontaal kan verplaatsen, om het middenstuk tussen de twee poten van het gebouw te overbruggen.