Schraapt Trump voldoende stemmen bij elkaar tegen Obamacare?
Foto: Reuters
De Amerikaanse president Donald Trump haalt alles uit de kast om zijn alternatief voor Obamacare door het Huis van Afgevaardigden te krijgen. Vrijdagmiddag Amerikaanse tijd vindt de stemming plaats. Het is niet zeker of genoeg Republikeinen ook daadwerkelijk Trump gaan steunen. Trump heeft alvast gedreigd dat indien er tegen wordt gestemd, Obamacare in functie blijft.

Functionarissen van het Witte Huis en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan hebben donderdag tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren verklaard dat er vrijdag een stemming zal komen over de hervorming van de gezondheidszorg, zonder dat er verder onderhandeld zal worden. Op Twitter probeert Trump vrijdagochtend nog om stemmen bij elkaar te schrapen.

Indien het Congres vrijdag niet voor ‘Trumpcare’ stemt, zit er misschien niets anders op dan terug te keren naar Obamacare, zou het Witte Huis gezegd hebben, een ultimatum dus. De stemming wordt gezien als de ultieme test van de onderhandelingsvaardigheden van Trump.

Gespannen onderhandelingen
Al meerdere dagen zijn er gespannen onderhandelingen tussen het Witte Huis, de House Freedom Caucus en andere Republikeinen die zich niet achter het nieuwe gezondheidsplan van president Donald Trump kunnen scharen. Eerder dreigde Trump er al mee dat de tegenstemmers hun zetel in het Congres zouden kunnen verliezen, aldus nieuwszender CNN.

De stemming in het Congres was normaal gezien gepland voor donderdag, maar werd met een dag uitgesteld omdat er binnen de Republikeinse partij niet voldoende voorstanders zijn voor het ontwerp, zelfs niet met de aanpassingen die Trump voorstelde.

Woensdag liet de House Freedom Caucus, een groep van 28 Republikeinen in het Huis die nauwe banden heeft met de conservatieve Tea Party, al weten dat minstens 25 van zijn leden tegen het plan zullen stemmen. Volgens de conservatieven zitten er in het nieuwe plan van Trump nog te veel elementen van Obama’s Affordable Care Act of 'Obamacare' in de volksmond. Republikeins congreslid Thomas Massie liet dan weer weten dat 30 van zijn partijgenoten tegen het plan waren zoals het er nu uitziet.

Niet meer dan twintig
De Republikeinen hebben 237 zetels in het 435 zetels tellende parlement. Aangezien geen enkele Democratische volksvertegenwoordiger van plan is om het voorstel van Trump te steunen, kan die het zich slechts permitteren om 20 Republikeinen te ‘verliezen’.

Indien het Huis van Afgevaardigden vrijdag toch voor ‘Trumpcare’ zou stemmen, moet het wetsontwerp ook nog passeren langs de Senaat.