Grootste Canadese scholenkoepel reist niet naar VS, toerismesector rilt.
Kleuters op uitstap Foto: Dieter Hautman

Een schoolreisje naar de Amerikaanse buren? Dankzij Trumps inreisverbod zit dat er niet meer in voor een grote groep Canadese scholieren. ‘Als ze sommige van onze studenten weigeren kunnen wij hen niet zomaar achterlaten aan de grens.’

Er is opschudding in de Verenigde Staten na de aankondiging van de Toronto District School Board gisteren. Die organisatie beheert 584 scholen in Canada en is verantwoordelijk voor 284 000 schoolkinderen. Elk jaar stuurt ze duizenden groepjes kinderen naar de VS voor schoolreisjes vlak over de grens. Maar die gaan nu dus niet door.

De scholenkoepel worstelt met de onzekerheid ronds Trumps inreisverbod. Dat treft mensen met paspoorten uit Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië en Jemen. Wie de dubbele nationaliteit heeft (bijvoorbeeld Somalisch én Canadees) zou volgens één woordvoerder van het Witte Huis wel nog binnen kunnen. Maar uiteindelijk moeten rechters beslissen.

Trump voerde in januari een eerste inreisverbod tegen zeven moslimlanden in én weigerde alle asielzoekers. Het inreisverbod werd door een federale rechter opgeheven omdat het ongrondwettelijk discrimineerde. De regering Trump probeerde het opnieuw in februari met een lichtjes aangepaste wet. Ook dat tweede inreisverbod is tijdelijk opgeheven door een rechter. Wanneer of hoe de maatregel terugkomt, is onzeker.

De Toronto District School Board wil daarom geen risico’s nemen. In een statement toonde hun woordvoerder, Ryan Bird, de problemen die het verbod veroorzaakt voor mensen die niets te maken hebben met terrorisme. ‘We kunnen geen schoolreizen plannen als een scholier zonder enige legitieme reden de toegang tot de VS zal worden ontzegd. We gaan die student uiteraard niet achterlaten.’ 24 groepen die al schoolreizen hadden gepland zullen afreizen, maar collectief terugkeren zodra één student problemen aan de grens krijgt.

In 2006 waren de helft van alle inwoners van Toronto van buitenlandse afkomst.

Trump Slump

Ook kleinere Canadese scholen en de Canada Girl Guides (een scoutsbeweging voor meisjes, red.) hebben reizen naar de VS afgezegd. Ze kondigden die beslissing ook nadrukkelijk aan op televisie. ‘Het is deel van ons engagement voor een inclusieve samenleving’, aldus de Girl Guides.

Die ‘typerende’ Canadese vriendelijkheid kan de Amerikanen pijn doen in hun portefeuille. In vergelijking met februari 2016 zijn er dit jaar al 6,5 procent minder boekingen. De US Travel Association, vertegenwoordiger van de toeristische sector, ziet ‘groeiende signalen’ dat het toerisme naar Amerika gevaar loopt. Het Witte Huis noemde die angst ongegrond, omdat de ‘internationale statistieken nog niet geactualiseerd zijn’.

Maar vorige week nog meldde het toerismebureau van Philadelphia dat het een congres met 3000 bezoekers verloren had. Hun klant verkoos Mexico of Canada. Arthur Frommer, consumentenadvocaat en reisgoeroe, spreekt op zijn blog al over de ‘Trump Slump’ (of Trump dip).