Oostenrijkse minister: ‘Ngo’s medeplichtig aan verdrinking migranten’
Foto: AP

Niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die reddingsacties doen op de Middellandse Zee zijn medeplichtig aan het toenemend aantal migranten dat op zee verdrinkt. Dat zegt de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz (ÖVP). ‘De ngo-waanzin moet stoppen', zei hij volgens het Oostenrijkse persagentschap APA tijdens een bezoek aan het EU-grensagentschap Frontex in Malta.

'Er zijn ngo’s die goed werk leveren, maar er zijn er ook veel die partners zijn van de mensensmokkelaars', zei Kurz. Zijn uitspraken doen denken aan die van de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over Artsen Zonder Grenzen (AZG). Francken tweette deze week dat AZG weg moet blijven uit de Middellandse Zee, omdat hun reddingsacties indirect enkel voor meer doden zorgen. Hij noemde AZG 'mensenmokkelaars', maar nam dat woord vrijdag terug.

De Oostenrijkse minister Kurz vindt dat migranten die op zee gered worden niet meer naar het Italiaanse vasteland moeten worden gebracht, maar in opvangkampen buiten de EU moeten worden opgevangen.

Frontex-directeur Klaus Rösler zei dat het voor mensensmokkelaars steeds makkelijker wordt omdat migranten al snel voor de Libische kust worden gered. De smokkelaars moeten slechts twaalf zeemijl buiten de kust van Libië varen om in internationale wateren te komen en dan kunnen ze een noodoproep te maken. De rubberbootjes van de smokkelaars worden steeds gammeler.