Trump geeft toestemming voor bouw Keystone XL-oliepijplijn
Foto: AP
De omstreden Keystone XL-oliepijplijn die Obama geblokkeerd had in 2015 komt er onder president Trump nu toch. Vrijdag maakte de Trump administration bekend dat de bouw door mag gaan.

De fel aangevochten Canadees-Amerikaanse oliepijplijn Keystone XL wordt nu dan toch aangelegd. Dat heeft het Witte Huis besloten. Vrijdag maakte president Trump bekend dat de 1.900 kilometer lange pijpleiding toch gebouwd mag worden door TransCanada. De voormalige president Obama blokkeerde de aanleg van de pijplijn eind 2015 omwille van milieuredenen.

Keystone is al jaren een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek. Met de pijplijn wil het bedrijf TransCanada dagelijks tot 830.000 vaten uit teerzand gewonnen olie vanuit Canada door de VS tot de kust van de Golf van Mexico in Texas pompen. Direct na zijn benoeming als president ondertekende Trump een decreet waarin hij toestemming gaf om door te gaan met de oliepijplijn.

28.000 of 50 banen?
Volgens Trump zou de pijpleiding 28.000 banen opleveren maar de Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, het State Department, houdt het op zo'n 50 banen. De milieubeweging heeft al aangeven zich niet neer te leggen bij het besluit van Trump en heeft gezegd door te zullen gaan met 'petities, politieke druk en massademonstraties'.

Topambtenaar bij het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, Thomas Shannon, liet weten dat de beslissing 'in het belang van de natie' is gemaakt. Het reeds bestaande deel van de pijpleiding is al in werking sinds 2010. Door de voorgestelde uitbreiding zou het traject 1.900 kilometer lang worden en tot 83.000 olievaten per dag kunnen transporteren.