Wie was Khalid Masood, alias Adrian Ajao, de terrorist van Londen?
Foto: AP
De aanslag van woensdag aan het Britse parlement werd gepleegd door de 52-jarige Khalid Masood. De man was al bekend bij de politie voor geweldmisdrijven en ongeoorloofd wapenbezit, maar links met terrorisme waren er niet. De avond voordien verbleef hij in een goedkoop hotel waar hij nog met het personeel praatte. Wie was Khalid Masood, die uiteindelijk tóch met terreur het Verenigd Koninkrijk opschrikte?

De terrorist van Londen, Khalid Masood, werd geboren op Kerstmis 52 jaar geleden. Op 25 december 1964 zag hij het levenslicht in Dartford in het graafschap Kent. Dat was niet onder de naam 'Khalid Masood', maar wel als Adrian Russell Ajao. De man werd dus geboren in het Verenigd Koninkrijk en had ook de Britse nationaliteit.

Ajao werd opgevoed door een alleenstaande moeder, Janet Elms, staat in meerdere Britse media. Als tiener al zou hij kleine misdrijven hebben gepleegd, zo meldt de Britse tabloid Mirror. En ook als adolescent stapelde hij (kleine) criminele feiten op. In 1983 belandde Ajao voor het eerst in de gevangenis. 

Bekeerd tot de islam
Het is onduidelijk wanneer het juist gebeurde, maar in de loop van zijn volwassen leven, bekeerde Adrian Ajao zich tot de islam. Zijn naam wijzigde hij in Khalid Masood. De autoriteiten vermoeden dat hij in de cel is geradicaliseerd. Andere bronnen zeggen dan weer dat Masood vier jaar in Saudi-Arabië heeft gewoond, en dat hij mogelijk dáár geradicaliseerd is. Maar die berichten zijn nog niet bevestigd. 

Masood leefde daarna lange tijd in de West Midlands, de streek rond Birmingham zo'n kleine 200 kilometer ten noordwesten van hoofdstad Londen. Daar ging hij regelmatig naar de plaatselijke moskee. Volgens een kennis van Masood was hij 'zeer religieus'. 'Je kon op vrijdag niet bij hem langsgaan, want dan zat hij te bidden.'

Bodybuilding
Masood was grote fan van bodybuilding. Dat was ook aan zijn postuur te zien. Diezelfde kennis van Masood vertelde aan Sky News dat hij 'zeer stevig was, en dat je niet met hem wilde sollen, maar dat hij een vriendelijke, welbespraakte man was'.

Volgens Sky News was Masood een Engelse leerkracht, maar hij zou nooit gewerkt hebben in een school van de staat. Nog volgens Sky News was Masood vader van drie kinderen, al woonde hij volgens Mirror tot voor kort in een flat met een vrouw en één jong kind van zo'n 6 jaar oud. In december trok hij uit het appartement.

Randfiguur
Khalid Masood was bekend bij politie en de inlichtingendienst MI5 als 'crimineel'. Hij zou 'een randfiguur' geweest zijn en was daarom de jongste tijd niet meteen in het vizier van de diensten, zo zei premier Theresa May donderdag in het parlement. Hij stond ook niet op de ‘top 3.000’-lijst, zo meldt de Britse krant The Guardian. Op die lijst staan individuen, vooral islamisten, die de MI5 beschouwt als mogelijk in staat om een aanslag te plegen in het land. Masood was de voorbije weken en maanden dus niet het onderwerp van een of ander onderzoek. 

Tussen 1983 en 2003 werd Masood meerdere keren veroordeeld. Dat ging om veroordelingen voor het bezit van wapens, maar ook voor schendingen van de openbare orde of voor het aanbrengen van letsels. Zo moest hij in 2000 bijvoorbeeld naar de cel omdat hij het gezicht van een man bewerkt had met een mes. Maar nooit was Masood veroordeeld voor feiten die gelinkt waren aan terreur.

Laatste woorden: 'Ik vertrek morgen naar Londen'
Voor hij in Londen toesloeg, verbleef hij in het Preston Park Hotel in Brighton. Een van de hotelmedewerkers vertelde aan de Britse tabloid The Sun 'dat Masood zeer Engels was'. 'Hij vertelde dat hij boven een gitaarwinkel woonde in Birmingham, maar dat hij niet oorspronkelijke van de Midlands is. Hij had ook een Londens accent', vertelt de bron. 'Maar hij zei dat Londen niet meer was wat het ooit geweest is.'

Masood werd door het hotelpersoneel omschreven als 'een fijne, vriendelijke en kalme man'. 'Een van onze medewerkers schreef zelfs naast zijn reservatie 'vriendelijke man', klinkt het. 

'Welbespraakt'
Dat vond ook zakenman Michael Petersen die in hetzelfde hotel verbleef. 'Hij was welbespraakt, beleefd. Hij was ongeveer mijn lengte, had zeer witte tanden', zegt hij aan Sky News. 'Het is een choquerende vaststelling, dat je naast iemand kan staan die perfect normaal is, die vriendelijk en presentabel is, en dat die man dan op weg is om een massamoord te plegen. Er was niets in zijn gedrag dat me zou kunnen doen denken dat hij op weg was om iets afschuwelijk te gaan doen.'

Toch deed Masood dat. Dinsdagnacht zei hij aan de hotelmedewerkers: 'ik vertrek morgen naar Londen'. Woensdagnamiddag vermoordde hij er vier mensen en verwondde tientallen anderen.